Ромите от "Кремиковци" готови за временно настаняване, водачът на протестите Иван Байрактаров и други гърменци осгиуряват подслон за 4 семейства

Юлиян Герасимов, снимка: Infomreja.bg

Ромите от гърменския квартал "Кремиковци" вече са готови да приемат варианта за временно настаняване на семействата в риск, каквито според тях са почти всички обитатели на гетото, но при условие, че подпишат договори с общината, че напускането на квартала е временна мярка и те ще имат право да се върнат в него след прилагането на закона. 

Те настояват да подпишат за това договори с община Гърмен за срок от 1 година, през която да бъде извършено премахването на незаконните им къщи, да бъде изработен ПУП, а след това да им бъде дадено право да закупят парцелите си и да започнат строителство на нови къщи според закона и решението на Общинския съвет. Това съобщи за ИНФОМРЕЖА Юлиян Герасимов. Той е един от лидерите в квартала, които поддържат контакти с адвокатката на ромите Даниела Михайлова и с неправителствени организации, обещаващи помощ и съдействие на жителите на "Кремиковци". 

Междувременно репортер на ИНФОМРЕЖА научи, че за четири семейства вече има осигурен подслон. Един от водачите на протестите срещу ромските набези и незаконното строителство в гетото - Иван Байрактаров, отново е заявил, че поема ангажимента за настаняване в старата му бащина къща в Гърмен на определено семейство от "Кремиковци", което той познава добре и му гласува доверие да живее в имота му без наем и за неограничен период от време.

Байрактаров предоставя на семейство Огнянови един етаж от старата фамилна къща, която е в отлично състояние. Към нея има двор и градина, където ромите можат да отглеждат зеленчуци, за да се прехранват. Други жители на Гърмен също са решили да предложат временен подслон, но отново на определени семейства, на които имат доверие.

Днес изтече последният срок на отложеното през юли събаряне на незаконните постройки и къщи в гърменския квартал "Кремиковци". От МРРБ обаче изненадващо обявиха, че дават нова отсрочка до края на септември, тъй като до момента в ДНСК няма получена информация за настаняване на засегнатите семейства.

Местната управа се опитва да осигури временен подслон за хората, които ще останат без покрив след изпълнението на процедурата по събарянето. 

"Чакаме от кмета на община Гърмен Минка Капитанова протокола относно установеното от декларациите на ромите имотно състояние, а също така колко от тях приемат да бъдат настанени на  друго място и колко отказват, за да задействаме процедурите", съобщиха от Областната администрация в Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK