Ролман сбъдна мечтата си, училището във фабриката му в Гоце Делчев стартира през септември

Бертрам Ролман /в средата/, Димитър Христов /вляво/ и Тодор Гераксиев - директор на професионалното образование в шивашката фирма “Пиринтекс”, снимки: infomreja.bg

Немският инвеститор и Почетен гражданин на Гоце Делчев Бертрам Ролман изпълни обещанието и сбъдна мечтата си. През септември отваря врати новото училище в шивашкото му предприятие в Гоце Делчев - „Пиринтекс“, което ще работи по дуалната немска система за придобиване на професии на младежи и девойки до 25 години, отказали да продължат образованието си след 8 клас.

„Идеята си да създаде собствено училище за професионална подготовка Ролман оповести за първи път през февруари и няколко месеца след това училището вече е факт. На нарочна пресконференция изпълнителният директор на голямото немско шивашко предприятие в Гоце Делчев поднесе и друга добра новина, че учебното заведение ще заработи през септември. Ролман конкретизира, че единственият проблем по отношение на старта на учебната година е, че капацитетът на професионалното училище е 30 ученици, а до момента записалите се са доста повече.

Бертрам Ролман съобщи, че вече са обучени и бъдещите учители, които ще поемат професионалното обучение на първия курс. Това са 17 високо квалифицирани преподаватели с голям опит и стаж в шивашкото предприятие в Гоце Делчев.

При завършване на обучението учениците на Ролман ще излязат с професия и документ за завършено средно образование, придобито по дуалната немска система, на която в България Ролман се явява основоположник.  

Почетният граждан на Гоце Делчев коментира, че в България професионалната подготовка на младите хора във всички сектори, особено при свързаните с различните производства, строителната техника, хотелиерството и туризма, е крайно недостатъчна. Той поясни, че заинтересованите младежи и девойки ще бъдат обучавани на две места, откъдето идва и названието на системата "дуална".

За целта в предприятието в Гоце Делчев със собствени средства Ролман вече е оборудвал специален учебен цех, където младите хора ще получават практическите професионални знания. Специална класна е наета за целта и в НПГ „Димитър Талев“, в която ще се изучават общообразователните предмети.

 

КОМЕНТАРИ

ТЯ09:21 - 04.09.2013
Сказано-- Не создавай себе кумира.Капиталист всегда действует только из своего интереса, всегда!Даже когда делает добрые дела и занимается благотворительностью.Сатана ведь тоже делает чудеса, но при этом остается сатаной.Можно быть благодарным Роллманну за то, что людям есть где работать, но кланяться ему до земли и лизать ему зад и разные сточные места стоит ли ? или вам это свойственно, в крови увас? Пресмыкаетесь перед овластенными и богатыми, обижаете слабых, презираете бедных, з аденьги готовы на все.И мечтаете, что страна ваша будет просперирующей? Мечтайте, в таком случае.Страна--это люди.Вы когда в последний раз заглянули себе в душу? Будьте уверены, там мрак и низость.Все мы грешны, да не все мы злодеи.Задумайтесь.
Бръмбар09:47 - 20.12.2011
А за продукцията на подготвените ученици, която той може/ще продава, та дори и като второ качество, ще им плати ли?
Димитър07:32 - 20.12.2011
Якия Маймун само донякъде е прав. От една страна е вярно, че се връща нещо, което отдавна сме имали, но демокрацията го унищожи. От друга страна, не е прав за робите. Напротив - това ще помогне на младежите да получат квалификация и по-лесно да си намерят работа после в ПИРИНТЕКС. Вие, ако сте работодател, кого бихте наели - подготвен за дадената професия човек или такъв, който тепърва ще се обучава. А който не иска да е роб, да ходи на полето да сади тютюн - тогава ще разбере какво е робски труд!
МаймунЯк14:42 - 31.07.2011
Да се кланяме доземи на учредителя на тази "новост"! Кое е различното от някогашното обучение в бившето УКВ, например, с осигурената практика и придобиването на професия? Разказахме играта на добрата си образователна система и сега ръкопляскаме за връщането й от човек, който просто иска да си спести разходите за заплати на обучаващи се служители и си осигурява още роби...

FACEBOOK