Родолюбци от Симитли развяха българското знаме на връх Кръста на 3 март

Снимки: Община Симитли

Стотина родолюбци от всички населени места в община Симитли, навръх Националния ни празник, начело с няколко коня и развeти трибагреници изкачиха връх Кръста. Традицията повелява от години Националният празник на България да бъде отбелязва на върха. Кметът Апостол Апостолов символично заби победоносното знаме на 1 100 метра височина както преди 138 години там е бил побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”. 

Двамата първи мъже в община Симитли -  кметът Апостолов и председателят на Общински съвет Владимир Христов, поднесоха венец и заедно с групата признателни българи коленичиха мълчаливо в памет на героите освободители, а след това в един глас запяха „Мила Родино”. 

Родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински. Малките пътечки и стръмният път до мястото не се оказаха пречка за никого. Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Ракитна Стефан Костов като истински комити възседнаха конете и развяха знамето - символ на българщината.

Малки ентусиасти стреляха с лък и прашка по цел, това бе част от атракцията, която бе приготвена за празнуващите. Тази вечер на връх „Кръста” се пали един от най-големите огньове, който се вижда от всяка точка на община Симитли. Празнична заря озари и небето над Ракитна тази вечер. 

Тържествени огньове палят и в общинския център Симитли. Венци на признателност бяха положени на паметниците „Илинден” и „Лъвчето”. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK