РИОСВ – Благоевград, се самосезира след публикация на ИНФОМРЕЖА

Снимка: Infomreja.bg, архив

Природозащтитници от Българското дружество за защита на птиците, клон Гоце Делчев, изложиха в остър сигнал, с който сезираха МОСВ за експлоатацията на екзотични и други животинки, които цяла седмица преживяват небивал стрес от силната музика и многото хора на панаира в Гоце Делчев, където на всичкото отгоре са подложени и на ежедневна експлоатация, за да осигуряват доходи на собствениците им.

Маймунка, крокодил, питон, червен ара папагал и игуани пристигнаха на панаира с бус с пазарджишка регистрация, а игуаните - натъпкани в контейнери, два пъти по-малки от размера на животните.

Пред медията ни те заявиха, че се позовават на Закона за защита на животните, като цитираха членове и алинеи от него, и увериха, че търсят съдействие от компетентните институции за решаването на този немалък проблем на национално ниво.

РИОСВ – Благоевград, се самосезира и извърши проверка след публикацията на ИНФОМРЕЖА.

При проверката на територията на есенния панаир на 24 септември не са установени животни, посочени в сигнала. Не е установено и моторното превозно средство, с което са превозвани животните. Панаирът се  провежда в периода 17-24. 09. 2018 г.

От Охранителната полиция, отговаряща за опазване на обществения ред по време на събитието, е потвърдено, че е имало лице, което излагало животни и е предлагало посетителите на панаира да се снимат с тях. Предполага се, че към момента на проверката повечето от участниците в панаира са си тръгнали.

За недопускане на нарушения на Закона за защита на животните (ЗЗЖ), РИОСВ – Благоевград ще изпрати писма до кметовете на всички общини в своя териториален обхват, с което ще обърне внимание при провеждане на панаири, временни пазари и увеселения, да не допускат предлагане на услуги и излагане на животни, без да се спазват разпоредбите на ЗЗЖ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK