Рим е домакин на среща на върха Италия-Африка

Джорджа Мелони, премиер на Италия Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианското правителство представя плана си за сътрудничество с този континент

Италия е домакин днес на среща на върха за Африка, по време на която италианският премиер Джорджа Мелони ще представи своя план за този континент, който ще помогне за развитието му и би трябвало, както тя многократно заяви, да даде на африканците право да не емигрират оттам към Европа, обобщават италианските медии и Франс прес.

Планът предвижда сключване на споразумения в областта на енергетиката и в други сектори в замяна на засилено сътрудничество в областта на миграцията. Подходът между партньорите по този план ще е като между равен с равен. Тази идея е заимствана от подхода на Енрико Матеи, основателя на италианския държавен енергиен гигант ЕНИ. През 50-те години на миналия век Матеи проповядваше нехищнически подход на сътрудничество с африканските страни, при който отношенията с тях трябваше да бъдат равнопоставени и развитите страни трябваше да помагат на африканските държави да развиват природните си ресурси. Мелони е привърженик също на този подход, ето защо нейният план се нарича "План Матеи" на името на Енрико Матеи.

Тази година Италия е ротационен председател на Г-7 и пое ангажимент в тази си роля миграцията и развитието на Африка да се превърнат в централни нейни приоритети. Според анализатори една от целите на Италия е да засили своето присъствие и влияние на континента, където Китай, Русия, Турция, Индия и Япония засилиха своята политическа тежест.

В Рим още вчера за срещата на върха пристигнаха лидери и представители на 25 африкански страни. Списъкът с гостите не беше обявен публично.  Днес те ще дойдат в сградата на италианския Сенат заедно с представители на Световната банка, на ООН, на Африканския съюз, на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на представители на Международния валутен фонд, за да чуят какво ще съдържа "Планът Матеи".

Очаква се специално внимание да бъде отделено на Буркина Фасо, на Мали и на Нигер, в които управляват военни режими, които вчера обявиха, че се изтеглят незабавно от Икономическата общност на западноафриканските държави.

Конференцията ще приключи тази вечер.

Рим се надява да въвлече всички международни играчи в прилагането на своя план за Африка, който, освен върху енергетиката, ще се фокусира и върху развитието на образованието, на здравеопазването и на водоснабдяването на континента.

Мелони дойде на власт през 2022 г. с програма, която обещаваше намаляване на незаконната миграция от Африка към Италия. Същевременно Мелони иска да превърне Италия в мост между Европа и Африка, като през този мост ще преминават нови пътища на доставка на енергийни ресурси за Европа, която се опитва да се отърси от зависимостта си от руските енергийни ресурси. В обратна посока по този мост ще минават големи инвестиции за развитието на Африка.

За момента Италия, която е силно задлъжняла обаче, няма необходимите средства, за да се превърне в голям играч в Африка. Правителството е отделило за периода 2024-2026 г. едва 2,8 милиона евро за "Плана Матей". А средствата за инвестиции в Африка трябва да са много по-големи, отбелязват Ройтерс и Франс прес.

Според "Кориере дела сера" Рим може да отпусне 4 милиарда евро по този план в идните 5 до 7 години, които да бъдат насочени в агроиндустрията, транспорта, инфраструктурата, основно енергийната.

Но Мелони разчита на това, че останалите европейски страни търсят алтернативни енергийни източници, които да заменят зависимостта от руския природен газ и че заради това търсене ще се съгласят да подкрепят плана й.

Четиридесет организации, представляващи африканското гражданско общество, изразиха опасения, че този план може просто да засили достъпа на Италия до африканския газ в полза на Европа и да укрепи ролята на италианските компании в експлоатацията на природните и човешките ресурси в Африка.

Що се касае до миграционните аспекти, "Планът Матеи" предвижда да се захване с факторите, подбуждащи миграцията, и да убеди страните да подпишат споразумения за реадмисия на мигрантите, на които в ЕС е отказано убежище.

Снощи високопоставените представители, които ще участват в срещата на върха за Африка, бяха на официална вечеря, дадена в тяхна чест от италианския президент Серджо Матарела в сградата на италианското президентство, предаде АНСА.

По време на нея Матарела подчерта, че пред Европа и Африка има общи предизвикателства, които трябва да бъдат посрещнати заедно. Двата континента освен това трябва да работят заедно за постигане за защита на мира и на човешките съдби", добави Матарела. Президентът подчерта, че сега ценностите на мира и съдбата на човечеството са изложени на риск.

Матарела говори за развитието на политическите отношения между Африка и Европа с цел потушаване на огнищата на напрежение и конфликтите, за развитието на връзките в областта на икономиката, за да се постигне устойчиво производство и справедливо разпределение на ресурсите  и за полагане на общи усилия за увеличаване на наследството на респективните култури на Европа и Африка.

Матарела цитира африканската поговорка: "Ако искаш да вървиш бързо, върви сам. Ако искаш да стигнеш далеч, отиди заедно"  и добави: "Ако нашият път трябва да бъде общ път, насочен към постигане на целите на благоденствие и мир в Африка, Европа и света,  то тогава трябва да вложим в това начинание нашите общи усилия".

Премиерката Мелони пък в интервю за Ти Джи 1 относно срещата на върха, която ще се проведе днес в Рим, каза, че на нея ще бъде представена визията за нов подход на сътрудничество, което да не е хищническо, да не е покровителствено, но да не  е също единствено подход на благотворителните подаяния. Идеята е двата континента да работят като равни, за да постигат заедно растеж, допълни тя.

Мелони добави, че Италия е установила кои ще са приоритетните теми на сътрудничеството и кои ще бъдат пилотните страни, в които ще бъдат стартирани първите проекти. 

"Всичко, което се случва в Африка, ни касае, от миграцията до сигурността и веригите за доставки. За нас подобаващото развитие на африканския континент е фундаментално", допълни тя.

Относно миграцията Мелони заяви, че  "европейският подход се е променил напълно".  "Когато дойдохме на власт, дискусиите бяха само как да се преразпределят мигрантите, днес дискусиите са как да защитаваме външните си граници и това е наша заслуга", заяви още италианската премиерка. 

Тя подчерта, че в областта на миграцията подходът, който ЕС възприе с Тунис, е правилният и първи резултати започват се виждат.  Тя визира меморандумът, договорен с посредничеството на Италия и подписан между Тунис и ЕС миналата година през юли за насърчаване на сътрудничеството в области на макроикономическата стабилност, търговията и инвестициите, зеления преход и миграцията с цел да се намалят незаконните миграционни потоци. Според Мелони това трябва да бъде репликирано и в други страни.

АНСА припомня, че миналата година Италия отчете увеличение с 50 процента на потока на незаконни мигранти от Северна Африка спрямо 2022 г. и поради тази причина трайното решение на проблема с незаконната миграция се взима особено присърце от италианските власти.

Същевременно вчера ЕК приветства италианския "План Матеи", предаде АНСА. Говорителка на ЕК заяви, че планът се вписва добре в съвместната визия на ЕС и на Африканския съюз за партньорство, която трябва да бъде осъществена до 2030 г. и в инвестиционния план "Глобален портал за Африка". Говорителката на ЕК припомни, че Фон дер Лайен ще присъства на срещата днес в Рим и че ЕК очаква положителни дискусии за това как да се постигне напредък в икономическото сътрудничество с африканските партньори, което е приоритет и за двете страни. 

Вчера външният министър и вицепремиер на Италия Антонио Таяни заяви от своя страна, че е важно "Планът Матей" да бъде включен в по-широка европейска стратегия. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK