Решено: Община Благоевград тегли 8 млн. лв. безлихвен заем

Снимка: Infomreja.bg

Това решиха съветниците от ОбС на първата си редовна сесия

Кметът Байкушев докладва пред съветниците в ОбС-Благоевград, как изглеждат финансите на Общината.

Точката за теглене на безлихвен заем бе внесена в последния момент преди заседанието на ОбС.

Кметът на община Благоевград внесе предложението за отпускане на безлихвен заем от Централния бюджет на министерството на финансите в размер до 8 169 656 лв. със срок на погасяване 1.12.2024 г., съобщават от Общината.

Кметът мотивира предложението си с тежкото финансово наследство и с оглед осигуряване на ресурс за нормалното функциониране на дейността на общината.

В предложението се посочва, че заемът е единствената възможност за осигуряване на крайно необходимите в момента средства за кратък срок, които представляват: 2 660 497 лв. запорирани за изплащане на дължимото СМР по договор за инженеринг на закрития басейн в ж. к. "Еленово", 1 265 418 лв. за самоучастие по европроект, 3 536 741 лв. предоставени временни безлихвени заеми от собствени приходи по изпълнявани от общината проекти и 707 хил. лв. - непогасена част от безлихвен заем от централния бюджет в размер на 807 000 лв, изтеглен през януари 2022г., чийто падеж е 1.12.2023 г.

Общото финансово състояние, гласувано през юни като бюджет, предвижда големи дългове за Общината и да доведе до 0 лв. в хазната, каза Байкушев.

Към 31 октомври Общината има 17.5 млн. лв. дълг при таван на дълга от 20 млн. лв. Този дълг е комбинация от банкови заеми, по фонд ФЛАГ и по безлихвен заем от Министерството на финансите (ликвидна подкрепа, по чл. 103 от Закона за публичните финанси).

Цялостното състояние е – голяма задлъжнялост. Приходите са предвидени за 25 млн. лв. от данъци и наеми. При тези собствени приходи, дългът е много. Общината има 4 млн. лв. към НАП за отчисления към РИОСВ, които не са плащани през годините. Има извънредно задължение заради басейна в „Еленово“, където общината трябва да плати 2,6 млн. лв. след изгубено дело в съда. Спряно е изпълнението на решение на съда, но Общината е внесла залог от 1,6 млн. лв. във ВАС. А ищецът – фирмата, изпълняваща проекта, е поискал запор на сметките на Общината, каза Байкушев.

Около 23-24 млн. лв. Общината трябва да разплати по различни „пера“.

По повечето европроекти Общината трябва да покрие разходите, които след това да се верифицират и да се заплатят от управляващите органи. Това води до ликвиден проблем, защото няма пари в наличност в общинската хазна, така пък Общината не може да покрива „битовите“ си нужди.

Два са основните проблеми, каза Байкушев. Европроектите за анаеробната инсталация и камерната опера.

До 15 декември те трябвало да са довършени, но това не се случва, затова изпълнителите могат да съдят Общината. След този срок Общината трябва да поеме сама довършването на проекта, защото ЕС няма да финансира повече тези проекти.

По отношение на анаеробната инсталация, Байкушев увери, че строителят има пълна мобилизация за довършване на проекта и актуването.

Същото е положението с ремонта на Камерната опера, където пари няма за довършването на проекта.

Байкушев каза, че до края на ноември Общината е трябвало да прати 4,4 млн. лв. за всички разходи, а в сметката е имало 480 000 лв.

Разбира се в Общината влизат пари от данъци и проекти, но ние има разплащания, които правим. Чакаме да излезе решението на ВКС за басейна и ако то е негативно за нас, ние трябва да платим лихвите по делото, каза кметът.

Просрочените задължения са 1 144 000 лв. към доставчици. Има и задължения по проекти за 1,2 млн. лв.

Предвидени са по-големи разходи от приходите, които могат да се генерират, каза кметът.

Безлихвеният заем към МФ е 707 000 лв., който също чака разплащане. Той е взет през 2022 г.

Парите за организацията на изборите ги няма, но ни ги е разплатихме, каза Байкушев.

Парите по три проекта липсват – за читалището, за укрепване на свлачището при ЮЗДП, за ул. „Промишлена“. Има шанс те да не бъдат завършени, каза Байкушев. Ако бъдат – то тези средства ще бъдат възстановени от програмите по сметката на Общината.

В хазната липсват 1,3 млн. лв., представляващи трансфер за възнагражденията и осигурителните плащания и средства за техническата организация на местните изборите;

1 млн. лв. за ремонт на Камерна опера и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1866“ Благоевград. Остатъкът по сметките на Общината би трябвало да бъде 524 139 хил. лв.

За укрепване на свлачищно-срутищен участък Бодрост – м. Картала, на 08.12.2021г. са преведени средства в размер на 4,3 млн.лв., от които към този момент трябва да бъдат налични 4,2 млн. лв.

За изграждане на улица „Промишлена“ – три трансфера на обща стойност 3,5 млн.лв., от които през м. юли т.г. е преведен аванс на изпълинтеля 1.5 млн. лв., остатъкът, който би трябвало да е наличен по сметките, е 1,9 млн. лв

Отчетът за изпълнението на бюджета показва, че има събрани 2,5 млн. лв. по имуществени сделки, а дефицитът ще е около 500 000 лв. За глоби – дефицитът е около 600 000 лв. Постъпленията за продажба на земя ще доведат до над милион дефицит.

Положението не е розово. Имаме ликвиден проблем, каза Байкушев.

Трябват ни пари веднага – до края на годината! Но от друга страна във времената на криза, е време за решения за реформи и оптимизации. Мога да се ангажирам, че ще предложа такива решения след анализ и обяснение пред вас и обществеността.

Байкушев предложи за ликвидната подкрепа (безлихвен заем) от МФ, които трябва да се върнат догодина и с възможност за удължаване на срока с още година.

Кметът предложи и преструктуриране на ОП „Озеленяване“ и „Благоевград Стой ремонт“ в ОП „Чистота“. Това ще ни позволи да направим икономии от разходите. Ще направим нов устройствен правилник в координация с управителя Васил Бачев, каза Байкушев.

Предложението му бе прието с 36 гласа „за“.

Коментарите по доклада на Байкушев бяха направени:

Захарин Ханджийски: Заемът не блокира възможностите на Общината да кандидатства за финансиране по европрограми. Този заем ще извади общинската структура от излишен стрес. Направен ли е финансов анализ от кога се формира този бюджетен дефицит?

Бакушев отговори: Намерението ми е да подам информация към компетентните органи – АДФИ, Сметна палата, защото към момента на встъпване на Илко Стоянов „дупка“ в бюджета е имало. От общата сметка на Общината постоянно има прехвърляния към проекти. Категорично не може да се каже, че дефицитът е настъпил през последните две години, каза кметът.

Числото, което днес предлагаме като заем, е за проблеми, които ние знаем отдавна и не е новина, каза още Байкушев.

Димитър Урдев: Досега никой не признаваше, че приехме бюджет, който е невъзможно да се изпълни. Ако някой се пита къде са парите, които сега ги няма, те ясно са отишли за изплащане на ежедневните разходи. Иска ми се Общината, когато прави разходи, да се прави анализ за тяхната целесъобразност. Проектът за камерната опера не предвижда дейности за сценичната механизация – тоест артистите работят без предпазни средства.

Байкушев: Ако ползваме заеми за проекти, то ще го направя с консултация на Европейската банка, която предоставя техническа помощ за реализирането и успеха на един проект.

Точката за тегленето на безлихвения кредит от над 8 млн. лв., което предложение внесе в ОбС Байкушев, бе слята с точката от дневния ред за доклада за финансовото състояние на Общината.

С гласа 39 „за“, 0 „против“, 0 „въздържал се“ решението за теглене на заем бе прието.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK