"Република Илинден Македония" - компромис в спора с Гърция

Зоран Заев, снимка: БГНЕС

Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи, че неговата администрация е постигнала споразумение с гръцките лидери за ново име за страната си, което вероятно ще доведе до края на десетилетен спор между балканските съседи, предаде АФП.

"Република Илинден Македония" е договорено като компромисно име от двете страни и ще бъде поставено на референдум за одобрение от македонските граждани. Името е дадено и като "Република Илинденска Македония".

Илинден е македонски град, известен с въстанието от 1903 г. срещу турски окупатори и с въстанието през 1944 г. срещу нацистите.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас на 19 май не посочи конкретно искането на Заев за споразумение за името, но заяви, че страните са "по-близо отвсякога" до решение.

"Не трябва да губим тази историческа възможност, да не правим тромави стъпки в крайните метри до финалната линия", каза Ципрас в реч.

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха обаче предложението на Скопие да приеме името "Република Илинденска Македония" като компромисно решение.

Външният министър на България Екатерина Захариева потвърди на 18 май пред Радио "Свободна Европа", че двете страни са обсъдили името "Република Илинден Македония" по време на срещата на високо равнище между ЕС и Западните Балкани в София.

Спорът за името между Македония и Гърция е от 1991 г., когато Скопие обяви независимост след рухването на комунистическата Югославия.

Атина се противопоставя на името на Македония, защото има своя собствена северна провинция, наречена Македония, и се опасява, че това може да означава териториални амбиции.

Спорът възпрепятства амбициите на Македония да се присъедини както към Европейския съюз, така и към НАТО.

Преговорите за разрешаване на спора постигнаха напредък, откакто Македония наскоро се съгласи да промени името на летището на Александър Велики в Скопие до международното летище в Скопие, в знак на добра воля за Гърция.

Гръцкото правителство заяви, че македонската конституция трябва да бъде преразгледана, за да стане ясно, че страната не счита провинцията за част от територията си.

"Що се отнася до дебата около името на Македония, гръцкото правителство няма да влезе в по-конкретни преговори, ако горепосочените изисквания не са изпълнени първо", се казва в изявление на Ципрас от 19 май.

Дори и с очевидното споразумение между македонските и гръцките лидери, Заев все още е изправен пред опозиция от страна на националистите у дома, които не приемат компромиса с Атина.

Други компромиси, направени преди това, включват добавяне на географски модификатори към името, като "Северна Македония" и "Горна Македония". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK