Ремонтират църквата „Св. Благовещение” в Разлог с общински пари

снимки: Община Разлог

Първият етап от реконструкцията на църквата „Свето Благовещение” в Разлог завърши. До момента е реконструиран покривът и всички фасади на камбанарията, съобщиха от кметска администрация. Възстановена и ремонтирана е и фасадата на цялата западна стена на църквата. Южната част ще бъде завършена през пролетта, когато ще стартира и ремонтът на източната стена на храма.
Община Разлог отпусна 80 000 лева за ремонтни дейности на църквата, която е строена пред  80 години. През годините са правени частични ремонти, но за първи път се прави цялостен ремонт. След приключване на работата по обекта естетическият вид на храма в Разлог, определян като най-красивия в Неврокопската епархия, ще бъде коренно различен. 

През втория етап на ремонтните дейности се предвижда да бъде подменена дограмата и стъклата на църквата, като ще бъде запазен оригиналния им вид – метална дограма с цветни стъкла. Успоредно с това ще бъде направен и покривът на църквата. Строителните работници са категорични, че 80-годината ламарина на покрива не е необходимо да се подменя, тъй като е останала непокътната от времето, тя само ще бъде почистена и освежена.

Общинското ръководство на курортния град обмисля вариант туристите да се качват до камбанарията на храма, откъдето да се радват на разкриващата се гледа от сърцето на Разлог.  Планувано е и монтирането на ефектно осветление, което да представи църквата в целия й блясък и през нощта.

„Храмът „Свето Благовещение” в Разлог е светилище, което обединява  православните християни. Радваме се на добрите ни взаимоотношения и грижа от страна на община Разлог в лицето на кмета Красимир Герчев. По този начин се демонстрира  приемственост и желание да се помогне, загриженост за следващото поколение”, коментира Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил. 

"Чу се гласът на църквата, който отвори сърцето на общинската управа. Г-н Герчев, който с голяма отговорност и въпреки голямата криза, отдели време и средства за едно голямо дело, което ще пребъдва във вековете, а именно подпомогна, помага и е основен двигател за ремонта на храма. Говоря с хората и всеки със сърцето си се радвам за ремонта на храма, който ще има един прекрасен вид, какъвто е имал само в съзнанието на архитекта, които го е направил. С тази своя постъпка ще покажем, че сме достойни наследници на хората, които са дали идеята, които са започнали строителството на храма.” каза иконом Янко Русков.

Друг като храма „Свето Благовещение” в Разлог няма в Югозападна България, убеден е местният свещеник, който поясни, че в църковната контика се говори, че много от детайлите по изграждането на храма са заимствани от архитектурния план на храма „Св. Александър Невски”. 

Църквата „Свето Благовещение” в Разлог започва да се строи през 1926 г. На 30 август 1925 г. църковното настоятелство в Разлог на свое заседание създава комитет по изграждането на храма и се обръща към Светия синод на Българската православна църква за изпращане на готов план, по който да започне строежът на храма в Разлог. Първите камъни на новия храм са взети от основата на започнатата, но недовършена църква през 1911 г. на територията на града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//