Рекорден брой самодейци и публика за 50-ия рожден ден на „Пирин пее“

снимки: infomreja.bg

Рекорден брой самодейци – над 2 500, се надпяват в тазгодишното 13-о издание на събора на народното творчество „Пирин пее“. Рекорден брой и зрители – близо 150 000, се очакват за 50-ия рожден ден на най-значимия фолклорен форум в Югозапада, който се провежда днес и утре в местността „Предел“.

Официалното откриване на събора бе в 9 часа тази сутрин. Групи и изпълнители на автентичен фолклор от Благоевград и Петрич се изявяват на първа естрада, втората сцена е заета от самодейците от общините Симитли и Кресна.

По традиция на трета естрада, разположена до Татарската чешма, е общината домакин – Разлог. За певците и музикантите от общините Гърмен и Банско е предвидена четвърта естрада.

Надпяването и надсвирването на поляните в „Предел“ продължава и утре. От 9 часа на първа естрада се качват самодейците от общините Сандански и Белица. Втора естрада е за Хаджидимово и Якоруда, трета - за общините Струмяни и Сатовча, четвърта естрада – за община Гоце Делчев.

Освен пъстроцветни носии и весели песни, в живописната местност има конна база, етнографски и информационен център и увеселителен парк.

През втория ден от народния събор „Пирин пее” ще се проведе тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея. В церемонията, която започва от 10 часа, ще участва и президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава ще присъства и на заключителния гала концерт на главната сцена от 12 часа.

Финалът на тазгодишния форум ще бъде сложен с провеждането на кръгла маса на тема: „Пирин пее – изворен фолклор, традиции тенденции и бъдеще”.

За първи път Съборът на народно творчество „Пирин пее” е организиран през 1962 г. и до 1985 г. се провежда на всеки пет години. През 1985 г. тази забележителна проява на автентичните фолклорни традиции на Пирин е преустановена. След 12 годни съборът успешно е възстановен през 1997 г. и заявява своето присъствие в културния живот на България и Пирин, заявява и своето намерението да насърчи и да запази уникалното фолклорно наследство на Югозападна България.

Седмият фестивал е проведен през 1999 година. Над 200 000 души от България, Гърция, Русия, Украйна, Япония, Южна Корея, САЩ, Германия, Швеция и др. участват и посещават традиционно този славен форум на българския дух.

„Пирин пее“ се провежда на всеки 2 години в местността „Предел”. Организатори на 50-тото юбилейно издание на събора са Община Разлог и Областна администрация – Благоевград.

В дните на провеждане на събора са въведени временни ограничения за движението на МПС. От 8.30 до 23 часа в събота и от 8.30 до 20 часа в неделя през местността „Предел“ се забранява движението на товарни автомобили, а леките коли се пренасочват през обходния път от бензиностанция „Петрол“ до разклона за местността „Шипоко“.

Товарните автомобили, превозващи нетрайни и бързоразвалящи се продукти, и автобусите ще бъдат пропускани през “Предела” с ескорт от полицейски мотоциклети и автомобили.

За осигуряване на добър обществен ред и сигурност е създаден временен щаб на ОД на МВР – Благоевград, който ще функционира денонощно за времето на провеждане на събора и ще се намира на път II – 19 в местността „Предела”, под стария ресторант.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//