РБ "Димитър Талев" - Благоевград, вече с бюст на своя патрон

Снимка: РБ "Д. Талев", Благоевград

Така библиотеката ознаменува 70-годишнината от създаването си

Монтираха бюст на Димитър Талев за 70-годишнината от създаването на библиотеката в Благоевград

14 декември 2023 година! Днешната дата ще остане в летописа на Регионална библиотека „Димитър Талев“- Благоевград. Защото днес бе монтиран бюст на писателя, който е патрон на културната ни институция. Поводът за това е 70-годишнината на библиотеката, която е най-голямата в Западна България. Творбата е дело на известния български скулптор Богомил Живков, който няколко месеца вложи талант и въображение как точно да изглежда бюстът, който вече е поставен на западната стена на сградата, в която се намира РБ „Димитър Талев“. Под бюста е изписано името на прочутия ни писател, както и годините на неговото рождение и неговата смърт.

За монтирането на паметния знак помогна друг значим български скулптор - Иван Кулински. Двамата творци споделиха, че за тях е чест и призвание да са част от този важен момент в историята на благоевградската библиотека.

„Искам да благодаря на автора за перфектната работа и за този прекрасен бюст - Богомил Живков, както и на общинското ръководство за осъществяването на тази идея на екипа на Регионална библиотека „Димитър Талев“. Този паметен знак ще напомня на жителите и гостите на града ни за живота и делото на нашия патрон Димитър Талев“, каза директорът културната институция Емилия Малешевска.

Димитър Талев е един от най-талантливите български писатели на миналия век. Той се ражда преди 125 години, през 1898 година, в Прилеп, когато градът е в Османската империя. И до днес неговата тетралогия, състояща се от романите "Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден" и "Гласовете ви чувам", заема видно място сред произведенията, с които България може да се похвали в литературно отношение. Те са сред най-добрите летописи на страната и народа ни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK