Разследват десетки българи заради финансови измами в Германия

Снимка: Infomreja.bg

Броят на измамените чрез подобни финансови пирамиди нараства

Десетки българи са обект на разследване в Германия заради финансови измами чрез онлайн платформи за инвестиране, пише БНТ.

Последният случай е от тази седмица, когато стана ясно, че 34-годишна българка е обвинена по дело за измама за 14 милиона евро и се иска екстрадицията ѝ.

Броят на измамените чрез подобни финансови пирамиди нараства. Сред тях не са само германци, но и австрийци и швейцарци.

Разследват се не само българи, но и граждани на Сърбия, Хърватия, РСМ и Украйна.

Съдебната практика показва, че разследващите най-често стигат до служители от отдел продажби, а максималното наказание е 15 години затвор.

От няколко години в Германия работят специализирани прокуратури, които се занимават с разследване на киберпрестъпления и по специално на кол центрове, които търсят инвеститори за различни финансови платформи.

"Действително обект на разследване са десетки, а в бъдеще може би ще бъдат стотици български граждани. Такива дела се водят постоянно. Броят им се променя непрекъснато. Според моята лична преценка може би към момента са около 20-25 съдебни производства, които са завършени и има издадени присъди", заяви д-р Мария Милушева, адвокат по наказателно право в Германия.

Тя е работила по някои от казусите. Сред обвинените попадат и израелци и германци.

"Немската прокуратура получава оплаквания или жалби от различни немскоговорящи граждани, от австрийци, от швейцарци. Съответно тя води разследвания срещу немскоговорящи служители, които са имали контакт с немските граждани и такива служители могат да бъдат както български, така и немски граждани. Немски граждани също са работили в кол центрове", допълни д-р Мария Милушева.

След като властите обискират кол център, който е обект на разследване, конфискуват компютри, проверяват имейли, разпитват и множество на брой свидетели. Обикновено събраните доказателства уличават лица на ниско и средно нива в йерархията.

Най-често това са служители в отдел продажби. През последните години е имало няколко дела, по които са разследвани шефове на кол центрове и съдът е постановил осъдителни присъди. До организаторите на високо ниво се стига трудно.

Журналистически разследвания в Германия осветляват криминални фигури, които се намират в Израел, Украйна и Русия.

"Тези измами в Германия се класифицират като измама по занаят или в организирана престъпна група и законът предвижда наказание между 1 и 15 години затвор. Става въпрос за инвестиции, които достигат милиони, в някои случаи десетки милиони евро и за граждани, които инвестират всичките си спестявания", каза още д-р Мария Милушева.

Съдебната практика в Германия показва, че подобни дела приключват в срок от няколко месеца до година и половина. Размерът на присъдата зависи до голяма степен от броя на измамените лица, както и нанесените щети.

В някои случаи се стига до условна присъда. Спогодба между Германия и България дава възможност осъдено лице да излежи присъдата си в български затвор. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK