Разследването срещу Христина Дамянова влиза в прокуратурата

Снимка: Infomreja.bg

Разследването срещу измамницата с бързите кредити Христина Дамянова от Гоце Делчев до дни влиза в прокуратурата.

Това съобщиха от РУ - Гоце Делчев, където върви първоначалното разследване и събирането на доказателствените материали за извършеното от нея престъпление, квалифицирано в особено големи финансови размери.

Дали Дамянова сама е действала в измамната схема, или е имала помагачи и такива, с които е деляла парите, изтеглени от жертвите, също е в процес на разследване.

Вчера в РУ - Гоце Делчев, срещу Христина Дамянова са постъпили още четири жалби на хора от гърменското село Огняново, теглили за нея бързи кредити и съответно й предали сумите с тривиалното обещание, че тя ще ги погаси като основната цел на схемата й била да отчита повече клиенти за да бъде номинирана за кредитен инспектор № 1 за 2018 година, на база, което да получи от централата на „Сити Кеш“ в София безплатна екскурзия в Дубай и висок процент финансови бонуси, които се изчислявали в края на годината на база сумите, изтеглени от вербуваните от нея клиенти.  

До дни се очакват да бъдат получени поисканите от разследващите справки от централата на „Сити Кеш“, както и от другите кредитни институции за бързи кредити, за които Дамянова е осигурявала по измамната схема клиенти, след което веднага случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Запознати коментираха, че случаят освен от полицията се следи и от прокуратурата по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който също е уведомен за измамата в Гоце Делчев.  

Както разказаха пред ИНФОМРЕЖА, десетките измамени от Дамянова нейни работнички в управлявания от нея шивашки цех, че уговорката с тях била те да теглят бързи кредити, а тя като техен кредитен консултант и работодател да ги погасява.

Обещавала, че няма да харчи прибираните в касата на офиса й от нея изтеглени суми от кредитите им и при изтичане на срока от 15 дни до 1 месец ще връща същите пари за погасяване, тъй като в тези срокове не се начислявали лихви и хората няма да бъдат ощетявани.  

Това обаче, както писа ИНФОМРЕЖА, не се е случило.

Дамянова вместо обещаната финансова въртележка с парите на зарибените от нея кредити получатели, които не са ползвали и за ден дори тези пари, се оказало, че ги е харчила и в последствие непогасените немалки суми, които набъбнали и с лихви, кредитните институции започнали да притискат жертвите на Дамянова с настояване да погасяват.

В момента кредитните инспектори звънят на жертвите на Дамянова по няколко пъти на ден и ги заплашват със съд, а ужилените от Христина Дамянова се увеличават с всеки изминал ден.

С всеки изминал ден и напрежението между Дамянова и потърпевшите също расте, което стана причина преди няколко дни да се стигне и до бой на пл. „Македония“ в Гоце Делчев между работодателката и една от ужилените жени.

От вчера жертвите на Дамянова с постъпилите още четири жалби на хора от гърменското село Огняново се увеличиха с още четири. Те са теглили кредити и са ги предали, както останалите потърпевши, в размер от 400 до 800, които с високите лихви вече надхвърлят 1000 лева за всеки от тях по отделно.  

„И да звънят и да ни заплашват нямаме пари да погасяваме парите, които дадохме на Христина, ние всички сме бедни и безработни хора, едвам свързваме двата края, а и не сме ползвали тези пари, защото ги дадохме директно на нея. Трупаме само нерви и болести, за нас това са много пари“, твърдят новите четирима измамени от Огняново.  Те споделиха, че тяхна близка, която е теглила също бърз кредит за Дамянова, е на смъртно легло.

Здравословното състояние на младата жена се влошило след като започнали обажданията от кредитните къщи да връща парите.

Самата Христина Дамянова пък призна пред ИНФОМРЕЖА, че е фалшифицирала четири кредита, които поема и ще погаси. По случая от централата на „Сити Кеш“ освен разследване са образували и дело срещу нея.

От няколко дни Дамянова и съпругът и всеки ден пътуват за Гърция да събират картофи срещу надници от по 30 евро, но дали с тези пари ще погасяват кредитите на измамените, никой не може да гарантира.  

Двамата в понеделник и петък продават и ракия на гоцеделчевския пазар, съобщават ужилени жертви, които признават, че всеки ден я преследват с молба да покрие час по напред кредитите, за да спрат от кредитните къщи да ги заплашват и притесняват.

„Повече от месец нямаме мира в семействата си. Стигнали сме до скандали с децата и мъжете ни тъй като много от нас не казахме на близките си в какъв капан ни е вкарала работодателката ни. Нямаме и работа, защото тя лично си даде машините от цеха и го закри, за да покрие с тях задълженията си към друг неин кредитополучател, на който също не е погасявала кредита и за една година лихвите са го утроили“, коментират бившите вече работнички на Христина Дамянова, която не крие, че ги е принуждавала да теглят кредитите за нея, ако искат да са на работа.  

Вчера в РУ - Гоце Делчев, е постъпила и жалба от жена, на която Дамянова дължи 500 лева заплати. Тя викала въпросната жена да работи при нея извън работно време тъй като имало много работа. Почти никоя от работещите във въпросният шивашки цех на Дамянова, който просъществувал около 6 месеца, не е била на трудов договор,  работили на уговорка за по 3 лева на час и въпросният шивашки цех е работел на черно с вземана на ишлеме продукция от цехове в Петрич и Сатовча, които са работили за Гърция.

Тъй като случаят стана известен както в Гоцеделчевско, така и в страната, обществото настоява за открит процес и незабавни проверки от НАП и другите отговорни институции. Според предварителните разчети, измамените от Христина Дамянова са над 100 души, като в тях има и цели семейства и фамилии. Завлечените пък кредити надхвърлят 100 000 лева.  

Потърпевшите настояват да бъде наложена забрана на Дамянова да напуска страната.  Самата тя издирвала нейна съдружничка в схемата, с която заедно са принуждавали шивачките да теглят кредитите, която е избягала в Англия. Същата била с фамилия Касапова и е работила като мениджър в цеха на Дамянова.

„Касапова вече не ми вдига телефона, разбрахме се тя да замине да работи в Англия за да погасяваме кредитите, а аз да въртя тук работата в цеха, но тя не праща пари и всичко отиде по дяволите, в случат и аз се чувствам измамена от нея“, призна още пред репортер на ИНФОМРЕЖА Дамянова.  

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

slashten16:51 - 15.08.2018
НАП трябва да започне проверки по селата да започне от Годешево ,Туховище Слащен,Вълкосел най много има и да продължат И като видят скоро направени договори нека попитат самия служител от колко време е работил...
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK