Разработват Национален координационен механизъм за защита от домашно насилие

Снимка: МП

Има сериозен ръст на случаите на домашно насилие от началото на настоящата година

Министерството на правосъдието е в процес на разработване на Национален координационен механизъм за помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашното насилие. Всички институции, имащи отношение по темата, са поканени да участват.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Георги Николов по време на форум „Взаимодействие и координиран отговор на общността срещу домашното насилие“, организиран от Главна дирекция „Национална полиция“.

Той допълни, че този документ ще урежда основните процедури на взаимодействие между органите на изпълнителната власт, месното самоуправление и администрация и неправителствения сектор.

Националният координатор по въпросите за домашното насилие към МВР Зорница Шуманова съобщи, че има сериозен ръст на случаите на домашно насилие от началото на настоящата година, като издадените ограничителни заповед за защита за последните 8 месеца са 2828 бр., при 3654 бр. за цялата 2022 г.

Директорът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева информира, че от 16 март т.г., има в пъти увеличение на заявленията за правна помощ от пострадали, което е резултат от подписания Меморандум между Бюрото, адвокатските съвети, Министерството на правосъдието и МВР за навременна защита на пострадалите от домашно насилие.

„Изведохме ролята на адвоката като важна стъпка за получаване на правна помощ от пострадалите. Дадохме възможност на адвокатите, вписани в регионалните центрове за консултиране в страната, да дават изнесени консултации на място, на което се намират пострадалите – полицейски управления, кризисни центрове, болнични заведения и др. институции“, каза Илиева.

Тя обяви още, че НБПП разработва мобилно приложение в помощ на пострадали от домашно насилие, в което ще могат да се открият на едно място контактите и информация за всяка от институциите, ангажирани с темата. То ще бъде активно от края на ноември т.г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//