Разложко с хора и музика отбелязва Бабинден

Снимка: Община Разлог

Програма за Бабинден по населени места от община Разлог

Всяка година на 21 януари в община Разлог се отбелязва един от големите народни женски празници - Бабинден. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. 

По традиция в домовете на десетки семейства от Разлог, Баня, Бачево, Горно Драглище, Годлево, Добърско, Долно Драглище и Елешница тече трескава подготовка за празника, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане. И тази година по стар обичай ще бъде извършен ритуал по “измиване на ръцете” на акушерки и гинеколози, като им се дарява сапун и кърпа. 169 “бабинчета”, родени през 2022 година, ще бъдат заденати в цедилките на своите баби, които облечени в носии ще извият традиционното Бабино хоро във всички населени места от общината. 

Програма за Бабинден по населени места от община Разлог:

град Разлог:

14:00 часа - тържество по случай Бабинден - многофункционалната зала на НЧ “15 септември 1903-1909 г.”

14:30 - Бабино хоро - централен площад “Преображение”

 село Баня:

12:00 часа- Празнична програма, Бабино хоро - площада пред Кметството

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908", отправят своята покана към родителите и бабите на вече порасналите "бабинчета", от набор 2021 година, да се облекат в красиви носии и заедно с "бабинчетата" от набор 2022 г., да се хванат всички на хорото, на хорото - бабиното. Така обединени, единни, пременени в красиви носии, с пълно сърце и широка усмивка да бъде изпълнен площада в Баня с десетки бабинчета.

В село Бачево, село Горно Драглище, село Годлево, село Добърско, село Елешница и село Долно Драглище ще има празнична програма пред Кметствата по обяд в 12 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK