Разложани са поклониха пред героите от Кръстовденското въстание

Снимка: Исторически музей, Разлог

Разлог се прекланя пред делото на българските революционери

Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден. Днес се навършват 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание, в което загиват и 42 достойни мъже от Разлог.

В Серски революционен окръг въстанието избухва на 14 срещу 15 септември 1903 г., с център Мехомия и придружаващи акции на различни места из окръга. Щабът на въстанието се установява в Хаджиевата къща, в близост до площада пред Исторически музей- Разлог, където пламват първите въстанически искри в града.

Бойците в Мехомия се командват от Революционен щаб - подпоручик Владимир Каназирев, Владислав Каназирев, Петър Лачин, Георги Кондев, Атанас Попкостов и Димитър Чеканьов.

Щабът на въстанието е съсредоточен в Крапата махала. Тя е опожарена, както и части от Сръбо и Дългата махала. Изгорени са селата Бачево, Белица и Кремен. Огромна бежанска вълна потегля през Рила към България.

На 5 октомври 1912 г., началото на Балканската войска, топовен гръм на Българската армия от билото на Западните Родопи, възвестява избавлението на народа. Така на 11 октомври днешен Разлог е Освободен.

Разлог се прекланя пред делото на българските революционери на 15.09.2022 (четвъртък), с което започват и честванията по повод 110 години от Освобождението на града. С паметно шествие, тръгващо в 17:30 ч. от централен площад „Преображение“, разложката общественост ще сведе глава пред паметниците на поета Пейо Яворов и Баба Магдалена Юрукова. Пред паметника на Илинденци при Историческия музей- Разлог ще бъде отслужена и заупокойна молитва, а венци и цветя ще бъдат поднесени под съпровода на духов оркестър към Народно читалище "15 септември 1903- 1909 г.", гр. Разлог. Признателни граждани и гости на Разлог ще се поклонят и пред паметника на Саровица, в местността Андъко.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK