Разлог се бори за "Селище - пазител на традицията"

снимка: Община Разлог

Разлог е номиниран и участва в надпреварата за „Селище – пазител на традицията”. За четвърта поредна година се организира конкурсът, в които българите чрез онлайн гласуване определят победителя в отделните категории.

Категориите през 2013 г. са седем: „Занаяти”, „Изобразително изкуство”, „Фолклор”, „Кулинария”, „Личност на годината”, „Организация на годината” и „Селище-пазител на традициите”. В първите четири категории номинираните са разделени на две групи – „млади” – до 35 години, и „големи”.

Категорията „Селище-пазител на традициите" е нова и нейната цел е да отличи този град или селище, съхранил и предал най-добре българските традиции и културно наследство. В нея са номинирани пет селища: Велико Търново, Разлог, Черни Вит, Черньово и Перник.

Майсторката на българското прошуто - деликатесът „напфавок” Надка Кротева от Горно Драглище се бори в категорията „Кулинария”, където личат имената на тв водещия Ути Бъчваров и Венцислав Вушев - майстор на еленски бут.

Редица прочути българи са сред номинираните в отделните категории тази година, и сред предложенията личат имената на Янка Рупкина, Иван Дяков, ръководителят на ансамбъл „Българе" Христо Димитров, както и един от най-прочутите нестинари - Михаил Георгиев, който направи преди години спектакъла „Огния" и много други, отдали таланта и работата си на съхраняването и популяризирането на българските традиции.

Гласуването тече онлайн на сайта на кампанията от 8 юни до 22 октомври 2013 г., като за целта всеки гласуващ трябва да посочи своите имена, телефон и имейл за обратна връзка. След края на гласуването на публиката, журито ще избере победителя във всяка категория. Имената на победителите ще бъдат обявени на церемония на 11 ноември 2013.

Престижните награди „Пазител на традициите”са единствените у нас отличия за личности и организации, работещи за съхраняването и развитието на традициите в областта на занаятите, фолклора, кулинарията и изкуството.

„Пазител на традициите” се провежда с подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова, вицепрезидента Маргарита Попова, Българската туристическа камара, представителството на ЮНЕСКО за България и редица неправителствени организации, партньори и медии.

 

снимка: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK