Разкриха мащабна схема за източване на НЗОК

Снимка: Прокуратура

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Н.В., на 59 г., Р.К., на 58 г., С.К., на 86 г.,Т.К., на 71 г.,  и М.Д., на 62 г., за извършена документна измама – за това, че съзнателно са дали възможност на един от тях - Н.В, да получи от бюджета на НЗОК чужди имущество – пари в големи размери – 815 000 лева. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – протоколи за отпускане на помощни средства за хора с увреждания. Престъпление по чл. 212 ал. 4 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26 от Наказателния кодекс и престъпление по чл. 212 ал. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 18 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Към споменатата престъпна деятелност са привлечени като обвиняеми и П.К., на 36 г., 53-годишната В.Н. и 66-годишната З.Б., в ролята си на помагачи, които с общи усилия са набирали пациенти, информация, в това число лични карти, епикризи и други медицински документи, с което са спомогнали осъществяването на документната измама  - престъпление по чл. 212 ал. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 4  вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

В процеса на разследване на случая П.К. съзнателно е мотивирал двама свидетеля да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали Лекарска консултативна комисия /ЛКК/ в гр. Пловдив, като за целта им изпратил протоколите по интернет приложение - престъпление по чл. 293 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Схемата за документната измама, свързана с получаване на помощни средства за хора с увреждания, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив. 

Сред обвиняемите са членове и председатели на Лекарска-консултативна комисия – ортопедична и неврологична в Медицински център, чието седалище е в гр. София като е имал филиал в гр. Пловдив. Установено е, че от 1 юли 2022 г. до края на юли 2023 г. ЛКК-комисиите към Медицинския център са изготвил общо 8007 протокола за отпускане на помощни средства на хора с увреждания, по които НЗОК е платила на различни дружества общо 5,2 млн. лева.

Предстои за петима от обвиняемите да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За горепосочените престъпления по закон се предвижда наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода и конфискация на част или цялото имущество.

Действията по разследването продължават.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Петър Петров, районен прокурор, Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор, ст. комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР – Пловдив и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, съобщават от държавното обвинение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK