Разбиват падналите скали от релсите в Дефилето, кранове ще теглят влака (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Тази сутрин започнаха дейности по разчистването на релсите и изправянето на дерайлиралия влак в Кресненското дефиле. Инцидентът е станал на 400 м. от 146-я километър в района на Черниче.

Първите стъпки са обезопасяване на контактната мрежа, тъй като при удара в скалите влакът се забива и събаря стълб. В момента на място има работна група. Алпинисти се опитват да обрушат скалите. Прави се обследване.

Очаква се специализирана техника от Горна Оряховица да пристигне. Кранове ще вдигнат влака на релсите, за да бъде изтеглен до най-близката гара. За да се осигури достъп обаче преди това започва разчистване на падналата скална маса и отломки, разбиране на многотонната скала, която е предизвикала инцидента.

На място има екип специалисти, които ще оценят и щетите. Освен премазания обърнат локомотив, релсовият път е разкъсан в участъка, засегната е и ел. мрежата.

Стана ясно и от къде са пострадалите при неприятния инцидент снощи.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи по-рано, пострадалите са девет души: 58-годишна жена от гр.София, която е със скъсано сухожилие на десен крак, 20-годишен мъж от Перник, който е с комоцио, 37-годишен мъж от гр.Петрич, който е с фрактура на главата, 65-годишна жена от гр.Благоевград, която е с фрактура на носа, 60-годишна жена от гр.Благоевград, която е с оплакване от високо кръвно налягане, 33-годишен мъж от с.Черниче, който е с травми в областта на гърдите и корема, 68-годишен мъж от гр.Перник, който е с разкъсно-контузна рана на носа, 48-годишна жена от гр.Симитли, която е с натъртвания по тялото и 53-годишен мъж от Сандански, който е с натъртвания по тялото.

Пробата на машиниста на влака за употреба на алкохол е отрицателна.

По данни на МВР, инцидентът е станал в 19 ч., но самите екипи на МБАЛ-Благоевград и пожарните от района са затруденени от локацията на влака.

Оказва се, че спасителната акция по ваденето на хората от вагоните е доста трудна. Достъпът до влака е почти невъзможен за медиците с носилки.

Има няколко подхода, по който може да се стигне до 146-я километър – това са: под мост, над който минава Е-79 край Черниче. Има и три въжени моста, които са с изгнили дървени летви – при Правия тунел, Кривия тунел и в близост до Османска чешма (откъдето са изведени хората), мост има и при Кресненското ханче.

Веднага пътниците са изтеглени и прехвърлени в автобус. Пътуващите за Кулата са пристигнали снощи в 23 ч. в домовете си.

Не е ясно как точно е станал инцидента. Практиката е около 15 мин. преди минаването на влака, кантонерът минава по назначеното му трасе и проверява за паднали камъни и неизправности на релси или мрежата. В случая не е ясно дали инцидентът е станал след като кантонерът е минал или преди това.

Самият инцидент е обслужен от следствена група от МВР-Благоевград, 3 екипа на РСПБЗН-Благоевград, екип на РСПБЗН-Сандански, и екип на РСПБЗН-Разлог.

През 2007 локомотив дерайлира малко преди жп-прелеза на пътя за Стара Кресна.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА
 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK