Разбиха престъпна група за внос на контрабандни цигари, сред задържаните е полицай от ГКПП - Кулата

ГДБОП и Дирекция "Вътрушна сигурност" към МВР разбиха при съвместна операция организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на контрабандни цигари на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство. Задържани са 11 души, сред които и граничен полицай. Предполагаемите щети, нанесени на държавния бюджет, възлизат на около 1 050 000 лева на месец.

В операцията са участвали и служители на БОП - Благоевград. В рамките на акцията, на главен път Е-79, в близост до петричкото село Марикостиново били спрени за проверка седем автомобила. В предварително изработени тайници в естествените кухини на превозните средства антимафиотите открили 337 600 къса цигари без бандерол.

В хода на разследването било установено, че задържаното количество цигари е внесено на територията на страната от Гърция през ГКПП – Кулата.

Задържани са организаторът на групата - криминално проявеният за кражба и хулиганство Д.А. /32 г/, и членовете – Х.Н. /25 г./, криминално проявен с регистрация за отвличане, Р.Х. /23 г./, Д.А. /55 г./ - с криминална регистрация за побой, А.И. /27 г./, регистриран за кражба и грабеж, И.П. /30 г./ с криминалистическа регистрация за кражба, М.К. /42 г./, И.И. /42 г./, М.В. /38 г./, Г.М. /44 г./ - криминално проявен за кражба.

Изяснено е, че групата извършвала незаконната дейност от няколко месеца. Два пъти седмично членовете й внасяли контрабандно на територията на България цигари без бандерол, които разпространявали из цялата страна. По първоначални данни месечно те превозвали около 250-300 мастербокса. Предполагаемите щети, нанесени на държавния бюджет в рамките само на един месец, възлизат на около 1 050 000 лева.

В хода на работата е установено, че контрабандната дейност на групата била подпомагана от З.М. /31 г./ - служител на ГКПП – Кулата. Той оказвал съдействие за неправомерното пропускане през граничния пункт на акцизните стоки, за което получавал възнаграждение. Граничният полицай също е задържан. Срещу него в ГД „Гранична полиция” е започнато дисциплинарно производство.

Уведомена е Окръжна прокуратура – Благоевград. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK