Разбиха международна престъпна група за контрабанда на тютюн

Снимки: МВР

Арестувани са осем души, иззети са около 10 тона тютюн

Неутрализирана е международна организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда, производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол, съобщи МВР.

Успешната реализация е резултат от осъществено оперативно взаимодействие между ГДБОП и Гранична полиция на Република Румъния, координирана от ОЛАФ и  ЦПЮЕ /SELEC/. В резултат на предприетите съвместни действия е разбита международна организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда, производство, държане и разпространение на тютюн и тютюневи изделия без бандерол.

Операцията е проведена на 16 и 17.08.2023г. на територията на Румъния след разследване по данни за 64 доставки на 330 тона необработен тютюн от България за Румъния, осъществени в периода от 2022 г. до настоящия момент, като за това били използвани документи с невярно съдържание.

Установено е, че след въвеждането на румънска територия, тютюнът, вместо да бъде изнесен в посока Чехия, както е по документи, е транспортиран до специално пригодени помещения, където е бил обработван, нарязван, пакетиран и в последствие разпространяван на дребно в цялата страна чрез платформи за електронна търговия. 

В рамките на операцията са извършени претърсвания на 23 адреса, иззети са около 10 тона тютюн, три тютюнопреработвателни съоръжения, два леки автомобила, товарен автомобил, микробус и парични суми.

С мярка за неотклонение „задържане под стража“ са 8 участници в организираната престъпна група. Работата по документирането на случая продължава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK