Расте броят на болните от бруцелоза в Рила, вече са 22-ма

Снимка: Infomreja.bg, архив

Болните от бруцелоза в Рила вече са 22-ма, съобщи за ИНФОМРЕЖА директорът на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил д-р Христо Кознички.

До вчера заболелите бяха 13.

Днес обаче са дали положителен резултат още 9 проби, допълни Кознички.

Един от заболелите е от София. Той се е изследвал доброволно и също е показал положителни стойности. Столичанинът признал, че е консумирал млечни продукти от домашно производство на стопанство в Рила.

Кознички припомни, че се очаква да бъдат готови резултатите на още 87 човека от планинския град, чиито проби са изпратени в столицата за изследване. Те обаче ще станат ясни поне след два дни, тъй като е необходимо технологично време.

Вчера бяха взети общо 368 кръвни проби от всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни на територията на Рила.

Днес от РЗИ - Кюстендил потвърдиха пред Областната администрация, че всички те имат отрицателни стойности.

Периметърът на изследване за бруцелоза се разширява. Проби се взимат и в с. Смочево, община Рила, по лично настояване на кметския наместник Василка Николова.

От началото на епидемиологичния взрив на бруцелоза в община Рила досега са взети 128 проби от хора за изследване, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил.

Днес са изпратени нови 145 проби от хора, с което общият брой на взетите проби от жители на територията на община Рила е 273.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK