Радев: Светът навлезе в големи политически, икономически, социални и технологични сътресения

Снимка: Infomreja.bg

Държавният глава е домакин на прием в Националния исторически музей

Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и технологични сътресения. Това каза президентът Румен Радев при откриването на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България.

Държавният глава е домакин на приема в Националния исторически музей.

Измина една година на задълбочаващи се предизвикателствата, посочи Радев. По думите му сме свидетели на нови конфликти, които носят нестабилност и ескалация.

Президентът заяви, че очаква Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство.

Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения, неимоверно страдание. Всеки ден от тази война е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие, каза Румен Радев пред дипломатите.

Дезинформацията, рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект, климатичните аномалии и природни бедствия, демографията – всички тези предизвикателства поставят човечеството пред нови изпитания и решението в нашите колективни усилия, добави президентът.

По думите на държавния глава на този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността. Очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на изработване на общите позиции в ЕС, НАТО и ООН, които са основните вектори на българската външна политика, посочи Радев. Според него още повече нашият принос е особено важен в процесите на диалог за необходимата трансформация на ЕС към по-активна геополитическа роля и стратегическа автономност. 

Енергийната криза и войната в Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, сътрудничество и солидарност, каза Радев. 

Той очаква правителството да бъде още по-активно в довеждането докрай и подписването на меморандумите, които остави служебното правителство, за третия мост между България и Румъния над р. Дунав и за съвместно управление на северните гръцки пристанища. 

България винаги е била и ще бъде най-силният поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви още Румен Радев.

В днешния динамичен и все по-глобален свят няма страна, в която да нямаме българска общност, каза държавният глава на посланиците и им благодари за подкрепата, която оказват на сънародниците ни. 

Дипломатите усещаме, че България е нашият втори дом, а дружелюбният български народ е станал наше по-голямо семейство, заяви посланикът на Ливан Туфик Жабер от името на ръководителите на дипломатическите мисии. Посланикът отбеляза "прекрасния български народ", който винаги е готов да помага и съдейства.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK