Радев: Системното погазване на закона от Гешев уронва устоите на държавата

Снимка: БГНЕС

"Вчерашният доклад на ЕК констатира очевидни от години проблеми за българите"

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Но когато коментираме този доклад, трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, в отговор на въпрос за оповестения доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки.

Държавният глава посочи, че продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция заради провала в борбата срещу корупцията. „Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, така че да си върнат държавата“, каза още президентът Румен Радев.

Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, заяви още президентът, помолен да коментира искането на Съюза на съдиите за отстраняване на главния прокурор. Президентът изрази надежда, че с общи усилия почтените български прокурори ще получат шанс да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Попитан дали очаква наложеното вето на промените в Изборния кодекс да издържи в парламента, Румен Радев отговори, че е логично ветото да бъде подкрепено от опозицията. „Стига определени партии да решат дали са опозиция или не. Това зависи от начина, по който гласуват“, добави още държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK