Радев: Сезирането на КС и налагането на вето за оръжията за Украйна са абсолютно безнадеждна кауза

Снимка: БНТ, БСП

БСП и Възраждане ще сезират КС за решението на парламента

В днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържат към закона, така както правя и аз. Това заяви в отговор на журналистически въпроси президентът Румен Радев по повод призивите от политически партии за налагане на вето върху Закона за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Държавният глава припомни, че неведнъж е призовал народните представители, включително от трибуната на Народното събрание, за разум и отговорна позиция по темата и допълни: „За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ“.

Вето върху приетия закон е абсолютно безпредметно, защото съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор и сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно, посочи президентът Радев.

„Докато г-жа Нинова умува дали да сезира Конституционния съд, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има абсолютно никакъв ефект, Министерството на отбраната свърши нейната работа“, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че Министерството на отбраната е ревизирало наложения му от парламента договор, с което се отменя правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по споразумението и всички допълнителни решения трябва да минават през Народното събрание. Ревизираният от Министерството на отбраната договор ще бъде внесен веднага след Нова година в Народното събрание.

„Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решение за военна помощ за Украйна и това ще става само и единствено със санкцията на парламента“, заяви президентът Радев.

„Категорично това Министерство на отбраната няма да дава самолети, зенитно-ракетни комлекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности“, посочи още Румен Радев. В отговор на въпрос за възможността България да получи заместваща техника държавният глава посочи, че модернизацията на Въоръжените сили не се състои в това да заменим една стара техника с още по-стара и призова още веднъж Народното събрание да се фокусира върху предложената от Министерството на отбраната и внесена от Министерски съвет програма за приоритетни инвестиционни разходи за истинската модернизация на Българската армия.

Партиите имат време в цялото това противопоставяне да намерят път един към друг и най-сетне да имаме редовно правителство, заяви Румен Радев в отговор на въпрос относно връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-о Народно събрание.

Помолен за коментар относно дебатите за размера на минималната работна заплата държавният глава заяви: „Докато от трибуната се водят популистки битки, кой повече ще се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, служебното правителство вече решава този въпрос – ще има увеличение на Минималната  и то от 1 януари следващата година.“.

„Надявам се, че народните представителите няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните“, заяви още президентът Румен Радев в отговор на въпрос относно дебатите по наложеното от него вето на промените в Изборния кодекс.

„Президентът Радев не спря предоставянето на оръжия за Украйна и днес публикува с указ закона. Господин президент, предадохте левите хора.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание.

Тя припомни изявление на държавния глава от март месец, а след това повторено от него многократно, в което заявява: „Който вземе решение за предоставяне на въоръжение на Украйна и по този начин въвлече България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът. Защото цената винаги се плаща от гражданите.“

„Обръщаме се към президента Радев, дължите обяснение на общество по Вашите думи, казани по-горе. Защо поехте риска да въвлечете България във войната? Предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании Ви издигат и полагат всички усилия да бъдете избрани – Вие за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент“, каза Нинова.

Тя подчерта, че БСП докрай ще се бори против предоставянето на оръжия на Украйна, защото това въвлича България във войната, съобщават от партията.

„В тази връзка, ще сезираме Конституционния съд. На 21 декември отправихме писмо-покана до „Възраждане“ да се присъединят, защото нашите подписи не стигат. Ако това не се случи, още днес ще сезираме омбудсмана, която също има право да иска от Конституционния съд произнасяне за противоконституционност на този закон. Ще използваме всички възможни случаи и начини по закон - всичко по силите си ще направим, за да спрем този договор, който по същество представлява взимане на страна във войната и въвличане на България в нея“, категоричен бе лидерът на БСП. 

От "Възраждане" също ще сезират Конституционния съд за решението на парламента да се предостави военна помощ на Украйна, като за целта започват да събират нужните подписи сред депутатите. До момента са събрани 24 подписа. Нужни са още 21. Костадинов призова "БСП за България", ако наистина са против военната помощ, да се подпишат, съобщава БНТ.

Според "Възраждане" е противоконституционно Народното събрание да задължи правителството да изготви и представи договора за военна помощ.

Костадинов изчисли, че до момента България е предоставила 448 млн. лв. помощ за Украйна, а в същото време няма желание да се осигурят 650 млн. лв. за вдигане на минималната работна заплата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK