Радев: Янев бе успешен премиер, очаквах повече от него като министър на отбраната

Снимка: Прессекретариат

„Не правя политически проекти с никого“

От парламентарната трибуна чухме и аргументите, и критиките за освобождаването на министъра на отбраната. Отговорността за това решение е изцяло в сферата на правителството, на управляващата коалиция и на българския парламент. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос.

Държавният глава открои приноса на бившия министър на отбраната Стефан Янев като министър-председател в трудни за България временна.

„Именно неговото правителство започна промяната. Показа, че страната ни може да се управлява по друг, демократичен начин.  Върна надеждата на хората и организира честни избори“, отбеляза президентът.

Той добави, че е очаквал повече от Стефан Янев като министър на отбраната. „Очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на Българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускоряване на процесите на модернизация“, каза още държавният глава.

Президентът подчерта, че не прави политически проекти с никого и изпълнява стриктно конституционните си задължения в обхвата на своите правомощия.

Политиката в сферата на отбраната, независимо от името на министъра, трябва да отстоява българския интерес и да води до реални резултати, заяви още Румен Радев. Президентът посочи, че има много добро мнение за новия министър на отбраната Драгомир Заков и неговата работа като постоянен представител на България в мисията към НАТО.

„Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в Българските въоръжени сили на терен, защото от Брюксел невинаги човек може да добие реална представа за тези процеси“, заяви още президентът.

По думите на държавния глава изпълнението на предложенията и мерките, взети на Консултативния съвет за национална сигурност, са критично важни както за укрепване на боеготовността на Българската армия, така и за нейната модернизация, и именно това ще бъде атестатът за работата на новия министър.

Братоубийствената война в Украйна, която продължава да погубва хора и води до огромни разрушения и страдание, заслужава санкция, посочи още президентът и добави, че цяла Европа и светът се е обединил около това.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//