Радев: Нека 4-ти април да бъде Великден и за възкръсващата демократична България

Снимка: nova.bg

Според президента партиите нямат основание за претенции към датата за изборите

Нека да си пожелаем 4 април да бъде Великден не само за нашите събратя католици и арменци, но и Великден за възкръсващата демократична България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за насрочената от него дата за предстоящите парламентарни избори, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По покана на Католическата църква в България държавният глава присъства на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София.

Най-добрата дата за избори беше през септември миналата година, след като през юли властта изчерпа търпението на хората и те масово поискаха нейната оставка, припомни държавният глава. Той добави, че ако изборите бяха проведени навреме, щеше да бъде избегнат провала в подготовката на страната за втората вълна на пандемията, която отне живота на хиляди българи, а загубата на милиарди левове, източени от държавния бюджет през последните месеци, щеше да бъде предотвратена.

По думите му партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни. Президентът посочи още, че сега въпросът не е толкова кога, а как ще бъдат проведени изборите.  „Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и за това всички ние заедно трябва да бдим за спазването на закона“, призова държавният глава.

Благодаря на българските католици за поканата да присъствам на днешната церемония, която е голямо признание за тях като общност“, посочи още Румен Радев. Монсеньор Румен Станев е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Събитието е историческо за Католическата църква в България, тъй като досега не е имало епископ от римски обред с постоянно седалище в София.

Говорителят на Междуритуалната епископска конференция на католическата църква в България Ива Михайлова уточни пред медиите, че изказаните позиции за датата на изборите не са на Католическата църква в България.  "Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях“, каза Михайлова. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK