Радев: Нашата цел е незабавното възстановяване на мира и в Европа, и в Близкия изток

Снимка: Infomreja.bg

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите, посочи президентът

Президентът Румен Радев смята, че е дошло време да се търси мирно решение за войната между Русия и Украйна чрез дипломатически и политически средства, но без да се отстъпва пред агресора. Държавният глава участва в конференция "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?", организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт", пише БНР.

"Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите, а не след опустошенията и жертвите", посочи президентът Румен Радев и допълни, че светът се преформатира бързо - сложен преход, в който войната се връща като средство за решаване на противоречия и то в Европа:

"Нашата цел е незабавното възстановяване на мира и в Европа, и в Близкия изток, и гарантирането на нашата сила".

Постигането на тази цел минава през обективен анализ на войната на Русия в Украйна. Позовавайки се на позиции на западни политици и военни анализатори, Радев посочи, че и двете страни в конфликта са допуснали стратегически грешки, като най-тежката е при контранастъплението на Украйна:

"Бях убеден, че точно преди това контранастъпление е времето за сядане на масата за преговори. Украйна беше в подем и аз дори го споделих с президента Зеленски, който точно в началото беше тук, и споделих, че единственият начин е по-бързо да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир. Когато нямаш някакво съществено технологично предимство, едно настъпление се превръща в хазарт. Ние сега гледаме резултатите. Цената до момента е около 100 000 жертви само от украинската страна, само за това контранастъпление".

В момента е трудно конфликтът да бъде решен по дипломатически път, защото Русия усеща военен подем и отхвърля възможностите за преговори:

"И трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни. Трябва да търсим отговора за основите на новата архитектура за сигурност - и европейска, и световна. Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир чрез дипломатически и политически средства. В никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK