Радев на Петрова нива: Въпрос на национално достойнство е да не позволим да се преиначава историята

Снимки: Прессекретариат

"Българите не търсят отмъщение, но не могат да забравят пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби"

Нека не се крием зад „дълбока политика“ на „благоразумие“, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, нито да бъдат забравени справедливите искания на тракийци и да бъдат отлагани за някой следващ ден.

Това заяви президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, което се проведе под негов патронаж. Държавният глава подчерта, че българите не търсят отмъщение, но не могат да забравят пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби.

В словото си на церемонията президентът припомни думите на един от ръководителите на въстанието Михаил Герджиков, че на Преображение през 1903 г. тракиецът въстана, „за да изпълни своя дълг като човек и като българин пред своя род и към себе си“. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост.

„От Илинден, през Преображение, до Кръстовден, македонските и тракийските българи водят борба за свобода, избирайки смъртта пред скотския живот“, припомни държавният глава. След конгресите в Смилево и Солун, на легендарното тракийско Оборище, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо с братята си от Македония, за да принесат и своя дан пред олтара на революцията.

Отговорност на всеки български държавник е да бъде редом с наследниците на изстрадалите, призова още Румен Радев и добави, че това е единственият цивилизован и европейски начин да постигнем завета на революционери като геройски загиналия във въстанието войвода Георги Кондолов.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия и присъства на отслужването на заупокойна молитва в храма "Света Петка".

В тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание участваха кметът на Община Малко Търново - Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, представители на изпълнителната власт и хиляди граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK