Радев: Имаме скрито управление по сценарий на запис

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви държавният глава

Диалогът между институциите е необходимост, но следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни, а не преследване на котерийни интереси. Зад красивите „опорки“, които прикриват в момента управлението, се вижда прокарването на идеите от тъмния сценарий на записа. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за диалога между институциите.

Държавният глава напомни, че в момента страната се управлява „по сценария от записа“ и този сценарий е за постигане на користни цели с цената на тежки и деструктивни компромиси, нарушаване на базови европейски ценности и принципи, опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността, политическо избелване, съобщават от Прессекретариата на президента.

„Няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси“, заяви държавният глава.

Президентът Радев припомни също така, че не той, а управляващите  са обявили война на президентската институция в записа от партийното си заседание, дори още преди да са получили властта. Видимо е и че призивът им за диалог не е протегна ръка за партньорство, тъй като в същото време се предлагат конституционни и законови промени, с които се цели тоталното осакатяване на правомощията на президентската институция, за да не бъде тя коректив на безчинствата във властта.

Тайната подготовка на продажбата на „Лукойл“, обявена първо в чужди медии, е показател е, че промяната се случва на тъмно, изтъкна Румен Радев помолен за коментар. Държавният глава подчерта и че решенията за такъв  стратегически за страната ни въпрос се взимат без обществото да бъде информирано, без диалог и без анализ за последствията. „Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика“, заяви президентът Радев.

Помолен за коментар за увеличените от българска страна транзитни такси за пренос на природен газ през България, президентът Радев припомни, че управляващите уж говорят за европейска солидарност и интеграция, но с действията си посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и в ЕС като Унгария, с която ни свързват здрави, дълбоки културни и исторически връзки и която е един от основните инвеститори у нас. От увеличените транзитни такси е засегната и съседна Сърбия.

„Започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън – да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави“, заяви още Румен Радев. Държавният глава подчерта също така, че решението на управляващите води и до декапитализация на „Булгартрансгаз“ и нейния фалит, затова трябва да дадат отговор чии всъщност интереси обслужват, защото не са обществените.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK