Радев: България ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Черна гора

Снимка: Прессекретариат

Президентът на Черна гора Мило Джуканович е на официално посещение у нас по покана на българския държавния глава

Черна гора е най-напредналата в процеса на европейска интеграция сред страните от Западните Балкани и България ще продължи да я подкрепя, така че Черна гора да бъде следващата държава от региона, която да се присъедини към ЕС. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение у нас по покана на българския президент.

Мило Джуканович бе посрещнат с официална церемония на площад „Св. Александър Невски“ в София, след което двамата президенти отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин. Румен Радев и Мило Джуканович проведоха среща на „четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Черна гора.

„С Черна гора ни свързват дълбоки исторически връзки и споделени ценности, общи отговорности, но и общи възможности да работим заедно за сигурност, мир и просперитет на нашия регион“, заяви българският президент. Държавният глава напомни, че всяка от страните в Западните Балкани, заявила амбиции за членство в ЕС, следва да спазва ангажиментите и установените критерии в ЕС, принципите за добросъседство и зачитането на правата на човека. Той изрази очакване, че Черна гора ще продължи да дава позитивен пример за целия регион с изпълнението на необходимите реформи в процеса на евроинтеграция.

Президентът Мило Джуканович изказа благодарност за активната подкрепа на България за европейската интеграция на Черна гора. „Важно е да ни подкрепят тези, които най-добре ни познават“, посочи Джуканович и изтъкна значимата роля на страната ни в рамките на ЕС за напредъка на Черна гора по пътя към пълноправно членство в Съюза. По думите на черногорския президент европейската интеграция е основен приоритет за страната след възстановяването на нейната независимост през 2006 година и за Черна гора не съществува алтернатива на европейския път като фактор за модернизацията и гарантирането на нейната сигурност.

Българският държавен глава открои подобряването на транспортната свързаност като ключов фактор за отношенията между двете страни, който би могъл да допринесе за по-задълбочено сътрудничество във всички останали области от двустранен интерес. По думите му България и Черна гора все още не са използвали всички възможности, включително европейските инструменти и механизми, така че много по-бързо да разчитат както на сухоземна, така и на пряка въздушна свързаност между двете страни. Реализацията на Транспортен коридор номер 8 е водещ приоритет и следва да бъде ускорена, е общата позиция на двете страни.

Сътрудничеството в сферата на образованието също бе сред обсъдените теми по време на разговора между Румен Радев и Мило Джуканович. Черна гора и България работят активно по инициативата за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с подкрепата на ЦЕРН, който да създаде качествено нови възможности в областта на образованието, науката и медицината.

Двамата президенти откроиха доброто взаимодействие между България и Черна гора в рамките на съюзническите им отношения в НАТО, включително и участието на черногорски военнослужещи в Многонационалната бойна група на българска територия. Двамата президенти изразиха подкрепата си за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за дипломатически усилия за възможно най-бързото преустановяване на войната, която продължава да взима нови жертви и да генерира растящ риск за сигурността в Европа с негативни последици за икономиката, социалните системи и енергетиката на европейските страни.

И Румен Радев, и Мило Джуканович откроиха потенциала на двустранното икономическо партньорство, в производството на компоненти за автомобилната индустрия, в образованието, науката и културата.

В рамките на посещението си в България президентът Мило Джуканович проведе среща и с министър-председателя Гълъб Донев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK