Радарите "изгубиха" селскостопански хеликоптер край село Гърмен

Снимка: Infomreja.bg

Няма връзка с пилота и не е ясно къде точно е паднала машината

Хеликоптер, пръскал срещу вредител по дървесните иглолистни видове, е изгубен от радарите на въздухоплаването, край село Гърмен.

Тази сутрин машината е излетяла в 7,40 ч. от Гърмен, заявиха от пресцентъра на ЮЗДП за ИНФОМРЕЖА.

В момента хеликоптерът "Робинсон 44" се издирва. Той е трябвало да кацне в Цалапица.

Хеликоптерът е нает от ЮЗДП в периода 19 – 21 септември, за да пръска боровете срещу вредната за тях процесионка. Екипажът е нощувал в база на ЮЗДП в Гърмен. Той е извършвал полети над Сатовча, село Гега и Гърмен.

Хеликоптерът е трябвало да кацне в Цалапица около 13 ч. днес, но радарите са изгубили локацията му на 5 км. след излитането му.

Първоначалната информация сочеше, че хеликоптер е паднал в района на неврокопското село.

От МВР уточниха за ИНФОМРЕЖА, че нямат данни за паднала машина.

Версиите и наличната информация до момента:

В МВР е постъпила информация само за малък летателен апарат, с който тази сутрин е загубена връзка, съобщава nova.bg/news.

От Министерството на транспорта обясниха, че държавните хеликоптери не се вписват в определението "малък летателен апарат", нямат и данни за какъвто и да е инцидент.

Междувременно от Гранична полиция заявиха за bTV, че тяхната машина е кацнала безопасно и не става въпрос за хеликоптер на МВР.

Хеликоптер на "Гранична полиция" също е летял в района, потвърди за NOVA директорът на ГД "Гранична полиция" Антон Златанов. Той беше категоричен, че инцидент с тяхна машина няма, а полетът е изпълнен успешно и пилотите са се приземили по план в базата.

"Нямаме яснота къде е точното място на евентуално паднал хеликоптер. Разпоредил съм един екип да тръгне от Благоевград, за да подсили колегите в района на Гоце Делчев", каза директорът на ЦСМП д-р Красимир Михайлов за "24 часа".

В периода от 19 до 21 септември 2023 е извършено въздушно пръскане срещу борова процесионка в държавни горски и ловни стопанства: ДГС Сливница – на площ от 666 дка, ДЛС Дикчан – 2309 дка, ДГС Гърмен – 1887 дка и ДГС Петрич – 1245 дка, уточняват от изданието „24 часа“.

Културите от черен бор са били третирани по предписание и контрол от страна на ЛЗС София и БАБХ. Пръскането ще ограничи популацията на вредителя в третираните райони.

Авиобиологичната борба е за сметка на стопанската дейност на ЮЗДП, а стойността е около 60 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//