Работен петък в НС: Купуваме Страйкъри за армията ни, Законът за ДОО - приет

Снимка: Фейсбук

Шалапатова защити бюджета

Депутатите приеха на първо четене закона за бюджет на държавното обществено осигуряване след като по-рано днес приеха и бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

"БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ" бяха против Закона за ДОО. С 135 гласа "за", 30 - "против" и 30 - "въздържал се" законът бе приет.

Депутатите решиха и да бъде намален на пет дни срока за гласуване на бюджета на общественото осигуряване.

Коментарите в зала продължиха около час и половина:

Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: Разбира се, има корекции, които да се направят между първо и второ четене. Надявам се да проявим разум, да не изкривим системата и да проявим разум в зала.

Георги Георгиев, "Възраждане": Откакто ПП-ДБ влезна в сглобка и излезна от коалиция с БСП, спря да провежда социална политика, спря да провежда каквато и да е политика в защита на българското семейство и българските граждани.

Георги Гьоков, ПГ на "БСП за България": Бюджетът на ДОО прилича на една проста счетоводна сметка приходи и разходи и няма никаква политика по приходите - как да се увеличи събираемостта на осигуровките, как да се изсветли икономиката и да се намали сивия сектор.

Социалният министър Иванка Шалапатова: Бюджетът е само част от водената от повереното ѝ ведомство политика в социалната сфера. Политиката, която ние водим, е цялостна, защо дори с по-добър бюджет аз мисля, че всички сте убедени, че не можем нито да спрем демографския срив, нито да се справим с предизвикателствата на пазара на труда, нито да бъдем модерна европейска страна с ниски дори нулеви нива на бедност.

Днес благодарение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, Народното събрание ратифицира договора за закупуване на бойни машини за пехотата "Страйкър". България ще закупи 183 бойни и 15 спомагателни машини. Те ще бъдат сглобявани в ТЕРЕМ като първите трябва да са готови през 2026г., а всички да бъдат доставени до края на 2027 г.

Това написа лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов във Фейсбук и допълва:

С това се завършва третият основен проект за моденизация на армията, започнал през 2018 г. от третото правителство на ГЕРБ. Оттук нататък следва правителството да направи много стройна организация по изпълнението му, особено в частта на индустриалното сътрудничество, за да не се допуска забавяне на изпълнението му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//