Ясни са правилата за референдума за кмет на Кюстендил на 5 юли

Петър Паунов, снимка: infomreja.bg, архив

На 22 май Коалиция „Кюстендил“, представлявана от Петър Паунов, официално даде старт инициативата си за провеждането на първото в България демократично допитване - РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗБОР НА КМЕТ, далеч преди официалното провеждане на местния вот у нас. 

"Референдумът ще се проведе на 5 юли на територията на цялата община Кюстендил, с изключение на кв. „Изток“, където многократно са констатирани корупционни изборни практики и нарушения на честността на вота, които твърдо смятаме за неприемливи и вредни за цялото общество.

Прякото допитване до съгражданите ни цели единствено и само те да имат възможност лично и по своя свободна воля да се произнесат по постъпилите искания от страна на кюстендилската общественост Петър Паунов да продължи своята работа като кмет на общината, както и по популистките реакции на партийни активисти в града против привличането на инвеститори в общинската собственост", съобщиха от коалициията. 

До използването на този най-демократичен инструмент на съвременната ни политическа система се достигна вследствие на изразените воля и желание от страна на Коалиция „Кюстендил“ и на кмета за искрена и пряка обществена оценка за цялостната досегашна работа и представянето на ръководената от Петър Паунов общинска администрация".

Обществено допитване, организирано от Коалиция „Кюстендил", ще съдържа следните три въпроса:

1. Подкрепяте ли постъпилото предложение Петър Паунов да се кандидатира за кмет на община Кюстендил на предстоящите местни избори?

2. Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил?

3. Какво според Вас трябва да се направи за подобряване на работата на община Кюстендил?

Третият въпрос е препоръчителен и на него участващите в референдума пълнолетни жители на всички населени места от община Кюстендил ще отговарят в свободен текст.

Получените резултати ще оформят бъдещите политически и икономически приоритети на Коалицията. Референдумът ще бъде проведен при следните правила:


ОБЩИ ПРАВИЛА

за провеждане на обществено допитване на територията на община Кюстендил, организирано от Коалиция „Кюстендил” на 05.07.2015 г.

 

1. Гражданите могат да упражнят своя вот по постоянен адрес в избирателната секция, в която попада същият.

2. Гласуването ще се осъществява в същите избирателни секции като на последните парламентарни избори през 2014 година. На местата за гласуване ще бъде обявен обхватът на секциите по улици и квартали, с изключение на кв. “Изток“.

3. Гласуването по настоящ адрес ще бъде допустимо само след предварително заявяване в срок до 1 юли 2015 година, за включване в допълнителния списък на съответната избирателна секция и изключване на лицето от основната, в която попада по постоянен адрес.

4. Изборният ден за общественото допитване ще започне в 6:30 часа сутринта и ще приключи в 20:30 часа.

5. Гласуването е тайно, като всеки може да упражни своя вот, като сам впише личните си данни в съответния формуляр.

6. При регистрацията пред секционната комисия, всеки получава непрозрачна бюлетина с печат на Коалиция „Кюстендил”.

7. След приключването на изборния ден, запечатаните урни с анонимни бюлетини ще бъдат предоставени от доброволческите комисии в общ преброителен център, и ще бъдат разпечатани и отворени публично пред обществеността, медиите, представителите на различните политически партии и НПО, пряко участващи и контролиращи народното допитване. С цел гарантиране анонимността и честността на вота, бюлетините ще бъдат обработени в общ преброителен център, а не по секции, каквато е процедурата в деня на избори.

8. В срок до 15.06.2015 г. ще бъде разгледано своевременно и всяко допълнително постъпило предложение за подходящо място за преброителен център, на което да се отворят съответните урни, както и всяко целесъобразно предложение, постъпило от страна на мониторинговите представители.

„В тази връзка бихме искали да поканим всички политически партии, медии, доброволци, активни и преки участници, наблюдатели, обществени и неправителствени огранизации, граждански движения и сдружения както и агенции, работещи в сферата на обществено-политическия процес в страната, да се присъединят на 5 юли 2015 година към инициативата на Коалиция „Кюстендил“ по организирането, провеждането и гарантирането на честността и анонимността на вота в общината“, обявиха още от коалицията.

Организирането на референдума ще бъде осъществено изцяло от доброволци. При провеждането на допитването няма да бъдат използвани никакви обществени средства.

„Искрено се надяваме, че тази идея на Коалиция „Кюстендил“ ще се утвърди като нов и обективен, обществен механизъм за пряко публично допитване до хората в цялата страна. Оценявайки усилията ви за гарантиране на честността на всякакъв вид допитвания и засилване влиянието на обществените и граждански структури, ви молим в срок до 15 часа на 15 юни 2015 година да ни изпратите имената и координатите на вашите представители, които ще вземат участие в огранизирането и провеждането на предстоящия референдум в община Кюстендил“, казаха още от Коалиция „Кюстендил“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK