Ясни и прозрачни критерии за прием в детските градини

снимка: infomreja.bg, архив

Община Благоевград постави ясни и прозрачни критерии при приема на деца в детските градини на територията на областния център на Пиринско. Започна приемът на документи, като родителите ще могат да ги подадат до 30 април в съответните детски градини. След изтичане на срока за приемане на документи, следват процедури по одобряване на съответните кандидати.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности на община Благоевград Валери Смиленов бе категоричен, че процедурите по прием и оценка се извършват по ясни и открити правила. Целта е да се избегнат злоупотреби и нередности от страна на директори или родители, както и да се постигне равноправие.  

На територията на Благоевград са регистрирани общо 797 деца по постоянен адрес, родени през 2010 година и подлежащи за настаняване в Първа група на детска градина. Приемът ще се извършва посредством точкова система, която се формира чрез два вида критерии - общи и социални.

Общите критерии са деца на родители, живеещи в района на детското заведение (5 точки); деца, които имат брат или сестра, вече приети в детското заведение и ще продължат обучението си и през следващата година (5 точки); деца на родители, които са редовни студенти (2 точки); дете на служител в детската градина (1 точка); дете, на което местоработата на родителя или настойника е в района на детското заведение (1 точка).

Социалните критерии обхващат  деца, настанени за отглеждане по реда на чл. 26 от Закон за закрила на детето при близки и роднини, или приемно семейство(2 точки); деца сираци (5 точки); деца-полусираци (4 точки); близнаци (1 точка); деца на многодетно семейство с три и повече деца от едно домакинство (1 точка); деца, чийто родител е с трайно намалена работоспособност над 71 % (2 точки).

В правилата ясно и точно е отбелязано, че деца със специални образователни потребности се приемат в детското заведение с предимство. Това ще става след представяне на становище от Екип за комплексно педагогическо оценяване и медицинско заключение от лекар-специалист.  Деца, които посещават яслените групи на детските градини ще се приемат в първа група на заведението, без да участват в класирането.

Родителите следва да обърнат специално внимание, че класирането на кандидатите се извършва в низходящ ред на база получения общ брой точки. По думите на заместник-кмета Валери Смиленов, родителите са изразили удовлетворение от предприетите мерки, тъй като тази прозрачност ще осигури сигурен и еднакъв достъп на децата до детските заведения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK