Ясен Неделчев участва в редовния конгрес на CEB

Ясен Неделчев /вдясно/, снимка: личен архив

Президентът на Българската федерация по бейзбол Ясен Неделчев от вчера е в Ротердам, Холандия, където се провежда конгресът на Европейската бейзболна конфедерация. Във тридневния форум участват представители на всички държави,членки на конфедерацията, в това число и България. За Ясен Неделчев очакванията са свързани с официалното потвърждение на домакина на Европейския клубен турнир по бейзбол в група Б, през лятото в Благоевград.
Гвоздеят на конгреса е ратифицирането на споразумение, сключено между международната федерация по бейзбол (IBAF) и международната федерация по софтбол (ISF) с цел издигане на обща кандидатура за връщане на двата спорта в програмата на летните олимпийски игри от 2020 г.

Споразумението трябва да бъде подписано до края на месеца, след като президентите на IBAF и ISF съответно Рикардо Фракари и Дон Портър, уточниха детайлите още по време на 35-ата генерална асамблея на панамериканската спортна организация (PASO) в Мексико Сити миналия октомври.

Финализирането на договора може да стане тази събота, когато двамата босове ще се срещнат отново на церемонията по честване на 100-годишния юбилей на холандската бейзболна и софтболна федерация (KNBSB) в Ротердам. След като бъде подписан, меморандумът ще бъде внесен за разглеждане в централата на международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана (Швейц). Ако той бъде одобрен, броят на спортовете кандидати за единственото място в олимпийската програма ще бъде редуциран от 8 на 7 – бейзбол (със софтбол като женска дисциплина), карате, ролкови кънки, спортно катерене, скуош, уейкборд и ушу. Победителят ще стане ясен по време на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември 2013 г., когато ще бъде избран и домакинът на летните игри през 2020 г. Кандидатите са пет – Баку, Доха, Истанбул, Мадрид и Токио.

КОМЕНТАРИ

23422:05 - 16.03.2012
Голяма новина за голямо леке !
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK