Япония, Филипините и САЩ си сътрудничат, за да защитят свободата на Южнокитайско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това заяви днес японският премиер Фумио Кишида

Япония, Филипините и САЩ си сътрудничат, за да защитят свободата на Южнокитайско море, заяви днес японският премиер Фумио Кишида, който е на посещение на Филипините, предаде Ройтерс.

"В Южнокитайско море се развива тристранно сътрудничество за защита на морето", каза Кишида в реч във филипинския парламент в столицата Манила.

Фумио Кишида и филипинският президент Фердинанд Маркос-младши се споразумяха вчера да започнат преговори за разполагане на войски на реципрочна основа, за да засилят военното си сътрудничество на фона на нарастващата мощ на Китай.

Филипините и Япония, които са близки съюзници на САЩ в Азия, се придържат към твърда линия по отношение на това, което възприемат като агресивно поведение на китайски плавателни съдове в Южнокитайско море, за което от десетилетия има акваториални спорове.

Китай претендира, че суверенитетът му се разпростира над почти цялото Южнокитайско море, включително върху части от изключителните икономически зони на Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам. Постоянният арбитражен съд в Хага постанови през 2016 г., че претенциите на Китай не са основателни, отбелязва Ройтерс.

"Япония ще продължи да допринася за засилване на възможностите на Филипините в сферата на сигурността, като с това допринася за регионалния мир и стабилност", изтъкна японският премиер.

Япония няма претенции по отношение на Южнокитайско море, но има акваториален спор с Китай в Източнокитайско море, отбелязва Ройтерс. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK