Пътуващата изложба „По пътя на слънцето с приятели” пристигна в Кюстендил

снимки: Цена Желязкова, infomreja.bg

Пътуващата изложба „По пътя на слънцето с приятели“ пристигна снощи в кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора”. 26 художници от България, Австрия, Казахстан и Холандия събраха 56 свои творби – живопис, скулптура и икони – в обща експозиция. Идеята е на художника Матей Матев. Той е родом от Кюстендил, а сега работи и живее в Пловдив.

През 2010 година започва да набелязва творби на свои колеги, с идеята да ги включи в мащабна пътуваща изложба. „Защото живеем във време с огромна необходимост от жизнена духовност и култура”, обяснява Матей Матев. Постепенно е събрал някои от най-добрите картини на автори от Пловдив, Бургас, София, Кюстендил.

През четирите града – от изток, Бургас и изгрева на слънцето, на запад през Пловдив и София, до Кюстендил – минава лъчът на „По пътя на слънцето“ 2011. Изложбата ще остане в галерията „Владимир Димитров-Майстора” до средата на месец октомври.

Идеята на Матев е догодина проявата да прерастне във фестивал със същото заглавие и концепция, в който да са включени също поезия и музика. Ще се удължи и пътешествието на изложбата: вече се водят преговори за пътуването й извън страната – в Австрия и Франция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK