Първо слънчево затъмнение за 2015-а, максималната фаза в Благоевград е в 11:47

снимка: Guliver/Getty Images

На 20 март 2015 г. е първото за годината слънчево затъмнение. От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН, цитирани от БГНЕС.

Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там ще е 2 м и 46,9 с, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 мин. За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението - в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Само на мястото, където слънчевото затъмнение е пълно астрономите и любителите на природното явление използват шанса да наблюдават най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Всяка година на Земята се случват между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност. Изучаването на Слънцето и на процесите в слънчевата атмосфера е сред основните научни направления в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН.

За съжаление наблюденията на предстоящото на 20 март пълно слънчево затъмнение са възможни само от трудно достъпен за нас район, в който по това време на годината атмосферните условия обикновено не са благоприятни за астрономически наблюдения.

Астрономите от БАН се нядяват, че ще има колеги професионалисти или любители астрономи, които ще успеят за заснемат най-вълнуващите моменти от пълното затъмнение на Слънцето на 20.03.2015 г.

БАН обявява и максималната фаза на затъмнението за някои градове близо до границите на страната (и крайморски):

В Благоевград моментът на максималната фаза на затъмнението ще бъде в 11h 47m 51s; в Бургас - 11h 55m 47s; Варна 0.488 - 11h 57m 17s; Видин - 11h 49m 56s; Кърджали - 11h 51m12s; Русе - 11h 54m 48s; Смолян - 11h 49m 58s; Шабла - 11h 58m 41s.

За района на София максималната фаза на затъмнението ще бъде в 11h 49m 05s.

БАН призовава при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, да се ползват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните от Вас бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри, подчертават от БАН.

Облачното време над вас значително ще затрудни или дори ще направи невъзможно наблюдението на "отхапания" слънчев диск.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK