Първо основно училище в Гоце Делчев посрещна учители от страната по проект "Иновации в действие"

Снимка: Infomreja.bg

Работните екипи разгледаха училището, посетиха уроци, разискваха

Иновативното Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев често е посещавано от колективи на основни училища в страната, които искат да почерпят от неговия богат опит. Този път то посрещна преподаватели от 122-ро ОУ „Николай Лилиев“ – София, и от ОУ „Христо Ботев“ – село Камбурово, област Търговище. Те бяха тук от 3 до 5 юни по проект „Иновации в действие“.

През двата учебни дни гостите имаха възможност да посетят различни уроци и състезателни игри. Те станаха свидетели например как учениците от 4.в и г клас пътешестват във времето, ръководени от преподавателите Мария Менова и Оля Трайкова. Разбраха, че всеки от петте екипа получи отделна задача – да реши числов израз, чийто отговор служи за отправна точка към следващите въпроси – за отличителните черти на траките, за образуването на българската държава, за живота на хан Кубрат и неговите синове и т. н. Озовали се чрез машината на времето отново в съвременността, децата обсъдиха проблема за климатичните промени и глобалното затопляне и получиха задача да помислят как те лично биха могли да помогнат за неговото решаване.

А учениците от 3.в клас опознаваха човека и природата чрез игри. С помощта на учителите Мария Дарева, Соня Божикова, Василка Маджирова и Димитър Агов, както и на ментори от 7-и клас, те успяха да разчетат тайни писма (по подобие на революционната кореспонденция при подготовката на Априлското въстание), да направят „вулкан“ с помощта на сода за хляб, оцет и други материали, да наблюдават нетраен микроскопски препарат от лист на растение, да разберат дали въздухът има маса… И, разбира се, след опитите да направят изводи и обобщения.

Интердисциплинарният урок за упражнение в 6.а клас  на тема: „Народната памет за османското владичество“ се опираше на знания по история и цивилизация, български език и литература, музика, изобразително изкуство и информационни технологии. Старшите учители Теодора Пашалиева, Ангелина Маркова, Елена Спириева, Димитър Сърбов и директорът – специалист по ИТ, Людмила Дерменджиева бяха разработили урока така, че само за един учебен час шестокласниците направиха съпоставка между историческата памет и фолклора, тълкуваха текстове на народни песни, осмислиха прехода от колективно към индивидуално творчество. За това помогна използването на различни методи – беседа, мултимедийно изображение, изпълнение на песни, ролеви игри и други.

Гостите посетиха и други учебни занятия - урок по английски език в 5.в клас, проведен от Надка Динева, урок по методиката Jump Math на тема: „Обикновени дроби – сравняване“ в 4.а клас при Силва Тричкова и групово занимание по интереси „Роботи и 3D принтиране“ при Борислава Мингова. Те наблюдаваха с интерес и подготвените от Екип за подкрепа за личностно развитие ученически изяви  - състезателна игра „Права и задължения“ и „Магазинче на възможностите“.

Учителите от София и Камбурово получиха повече информация за дейността на Екипа за подкрепа за личностно развитие от специално подготвена презентация, която видяха по време на проведената Кръгла маса. Те останаха впечатлени от широкия периметър на тази дейност – работа както с деца с езиково – говорни затруднения, с хронични заболявания и други проблеми, така и с даровити ученици.

От презентация гостите научиха и за иновативния проект, по който работи госпожа Москова със своите ученици, току-що завършили първокласници. Нейните колеги от софийското училище изявиха желание също да започнат работа по този проект, убеждавайки се в положителното му влияние върху децата.

Част от дейността си представи и гостуващият екип от 122-ро ОУ „Н. Лилиев“. Акцентът в неговата презентация беше поставен върху работата по проект „Образование за утрешния ден“.

Видяното в представените материали предизвика оживен коментар и желание за продължаващо сътрудничество в тези области.

В края на срещата своите впечатления от училището домакин изрази директорът на столичната образователна институция - госпожа Германова. Тя сподели, че е очарована от спокойната атмосфера, която цари в него, от подредеността и съвършенството - резултат от всекидневна работа. И още: „Училището, което видяхме, е училище с дух. Пожелавам си и ние да имаме такъв дух!“

По време на работното си посещение учителите разгледаха Общинския исторически музей, разходиха се из града, насладиха се на красивия парк. Така те станаха приятели не само на Първо основно училище, но и на град Гоце Делчев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK