Първият училищен мастерклас „Магията на ЦЕРН“ се проведе в ПГ "Христо Ботев" - Дупница

Снимки: личен архив

В навечерието на патронния празник на ПГ „Христо Ботев“ – Дупница, и на годишнината от официалното приемане на България като страна-член на ЦЕРН, бе проведен първият училищен мастерклас „Магията на ЦЕРН“. Участие взеха ученици от 10 б и 10 в клас под ръководството на тяхната учителка по физика и астрономия Силвия Боянова.

Бяха представени презентации, изготвени с различен софтуер и бе проведе викторина „Магията на ЦЕРН“.

Учениците от двете паралелки, които изгледаха с голям интерес изявите на своите съученици, показаха отлични знания, като отговориха правилно на почти всички въпроси.

В края на урока всички участници бяха наградени с грамоти.

Идеята за провеждане на този час бе да се разширят и обобщят знанията за електричното и магнитното поле, за ускорителите на частици, както и да се запознаят учениците с ЦЕРН, ускорителите и детекторите там, и по-специално със CMS, технологиите и иновациите в медицината и други.

Елена Милинова, която взе участие в първия международен мастерклас за ученици в СУ "Св. Климент Охридски", разказа и показа как учените регистрират Хигс бозона. Освен това фактът, че презентациите бяха изготвени чрез различен софтуер или онлайн, показа, че има и други възможности за това.

Учениците се отнесоха много сериозна към тяхната подготовка, Публиката също участва много активно и се получи наистина един по-различен час, който хареса на всички.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK