Първия плувен басейн в детска градина откриха в Симитли

Снимки: Община Симитли

Първият плувен басейн в детска градина в България бе открит в ОДЗ „Радост” в Симитли. След веселбата на площада по случай празника на децата, бе голямото откриване на плувния басейн в  ОДЗ „Радост”, където кметът Апостолов и председателят на Общинския съвет Владимир Христов прерязаха лентата на новото съоръжение.

Десетки жители и гости на Симитли, родители на малките ползватели на новооткрития басейн, учители и приятели на детската градина бяха в обновения двор на детското заведение и наблюдаваха поздрава на малчуганите от група „Пчелички”. Отец Спас направи водосвет, освети басейна  и пожела всички деца да плуват и да се радват на това, което никоя детска градина в България не може да се похвали. 

Директорът на ОДЗ „Радост” Теменужка Матова благодари на общинското ръководство, че не спира да се грижи  за комфорта на децата на Община Симитли и даде своите доводи, защо басейна е нужен на децата: „Плуването е спорт с мощно оздравително и закаляващо действие върху човека. Всяко дете трябва да може да плува и плуването трябва да се въведе като задължителна дисциплина. Ние изпреварихме законите и вече имаме плувен басейн, в който по график всички деца ще могат да имат часове по плуване”, отбеляза още тя. 

Така ОДЗ „Радост” се превръща в най-привлекателното място за най-малките, а симитличани имат привилегията отново да имат нещо първи. „Горди сме със завършения проект, защото сме единствената детска градина в България, която има изградена отоплителна система и плувен басейн, използвайки природни ресурси. Честит празник мили деца, приемете нашия подарък и нека бъдем горди с него!", допълни още Теменужка Матова. 

Гост на откриването на басейна бе Камелия Димитрова - старши експерт по предучилищно възпитание към Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.

След официалното откриване в басейна се проведе празнична демонстрация на децата от плувен клуб „ПиринИРИН”, които демонстрираха уменията си. Те бяха водени от Зорница Боянска, която ще бъде и учителят по плуване на децата в Симитли. 

Басейнът е най-новата придобивка на община Симитли, в която бе вложено много желание, труд и истинска вяра в децата. В детската градина е внедрена иновативна отоплителна система в едно с изградения закрит плувен басейн. На практика чрез системата се използва топлината на минералната вода за отопление, а чрез термопомпена инсталация тип „земя-вода” се осигурява и охлаждането на помещенията през горещите месеци.

В рамките на проект „Насърчаване употребата на нискотемпературни геотермални източници чрез разработката на насоки за оперативна експлоатация и предприемчиви решения за зелена енергия” беше направено компонентен анализ, рапорт и оценка за ефективност на пилотните съоръжения, изградени за отопление на ОДЗ „Радост“ чрез използването на геотермалните източници. 

Община Симитли е партньор по проекта, заедно с Министерство на икономиката, енергетика и туризма и община Минерални бани от България и Децентрализирана администрация на Македония и Тракия, Солун, Университет „Аристотел”, Тракийски университет „Демокрит”, Областна администрация на Централна Македония, община Самотраки, община Топейрос.

Общата стойност на проекта е 3 353 535.04 евро. Средствата, които се инвестираха в община Симитли са в размер на 410 971.00 евро. Проектът бе изпълнен в партньорство с общини, държавна администрация и научни институти от Гърция и Министерство на икономиката, енергетика и туризма и община Минерални бани от България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK