Първи ловен събор на ЛРС “Сокол” събра стотици ловджии от Гоцеделчевско и Гърция

снимки: infomreja.bg

Голям събор събра днес в курортната местност "Попови ливади" край Гоце Делчев стотици ловджии от целия регион по повод откриването на ловен сезон 2012, който официално стартира от 11 август.

Десетки ловни дружинки от общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен окупираха най-сенчестите и прохладни места в близост до сцената и разпънаха дълги трапези, на които традиционно по ловджийски имаше от пиле мляко. През целия ден наред с наздравиците и пожеланията за точни мерници и богат улов през новия сезон, атрактивните ловни състезания, многото музика, дългите хора и веселие, ловджиите от Гоцеделчевско оживено си разказваха за ловните подвизи от минали сезони.

Първият ловен събор, организиран от ЛРС ”Сокол” - Гоце Делчев, е част от изпълнението на единствения в страната спечелен съвместен проект за опазване на дивеча и природните дадености с ловните сдружения в градовете Кавала и Просочани от южната ни съседка Гърция.

Съборът бе открит рано сутринта с атрактивния международен турнир по правилата на турнирите "Свети Хуберт" за ловци с кучета за купата на ЛРС "Сокол".

В състезанието се надпреварваха с расовите си и отлично обучени ловни кучета както ловджии от Гоцеделчевско, така и техни колеги от няколко гръцки сдружения.

Официалната част на събора стартира с поднасяне на венци и цветя пред паметника на легендарния войвода Гоце Делчев, след което последваха поздравително писмо към всички ловни съборяни и гости от председателя на ЛРС "Сокол" Валери Сарандев, награждаване на победителите от турнира "Свети Хуберт" и състезания по теглене на въжета и бягане с чували.

Така купата за първо място в турнира бе връчена на бизнесмена Михаил Зортев, а кучето му Аксел като първенец получи купата на турнира, грамота, специален медал и огромен чувал с най-добрите кучешки гранули.

Второто място с купа, грамота и чувал с кучешка храна в престижния ловен турнир получи Атанас Узунов с неговия сетер Балди, а на трето място бе класирано кучето сетер Рино на Костас Калавридис от Кавала.

На четвърто, пето и шесто място се наредиха ловните кучета и техните стопани Станислав Топалов, Марин Жингов и Йоргос Папандонио от Драма, които също получиха награди.

Ловните групи от Хаджидимово и село Делчево се уредиха с по бутилка отлежало уиски и хубава домашна гроздова ракия, след като станаха победители в емоционалното състезание по теглене на въжета.

Продължилият почти 12 часа събор бе гарниран и с много музика. На празничната сцена за ловджиите ЛРС “Сокол“ - Гоце Делчев и приятелите им от Гърция пяха от сърце най-добрите изпълнители на македонски песни - Иван Дяков, Йорданка Варджийска, Кирил Костов, Оркестър „Ванита“ с невероятните местни изпълнители Боряна Карпузова, Георги Жбантов, Мария Христова и Иван Арнаудов.

Ловният събор на "Попови ливади" в навечерието на откриването на ловния сезон за пернати и дивеч да стане традиционен, се зарече председателят на ЛРС "Сокол" Валери Сарандев. Ръководството на сдружението и гръцките партньори си обещаха след приключването на проекта да останат верни и добри приятели на ловджиите от всички дружинки в Гоцеделчевския регион.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Бръмбар13:15 - 07.08.2012
Ко стана, включи се и ти с мнение, за да не е личен чатът. Какво ти пречи?
ко стана11:09 - 07.08.2012
Абе,бръмбар и димитър вие го обърнахте на личен чат бе!
Димитър до Бръмбара02:05 - 07.08.2012
Радвам се, че имаме еднакви виждания като природолюбители и безмилостни стрелци с фотоапаратите си. Щом някои хора са си избрали такова хоби и им доставя удоволствие, няма проблеми! Няма да ги обиждам повече. Все пак е по-добрия вариант от бракониерите - мутри с високопроходими джипове, въоръжени с автоматично оръжие, трепят в гората всичко, което мърда! И в лова трябва да има морал!
Бръмбар до Димитър22:21 - 06.08.2012
Димитре, моята позиция е като твоята. Радвам се и на диви патици, и на шаранчета в едно езеро в един парк, а от една тераса сме снимали сърничка - в градинка между блокове. Просто се опитвам да разбера ловната страст и да не квалифицирам ловците, защото сред тях имам близки и приятели, които много обичам и част от които са високоинтелигентни и добри хора. Иначе има и друга неприятна страна на лова - пренасянето му в други страни на живота, лова на сърца и души като "дивеч", например. И така нататък :)

FACEBOOK