Първи глоби за забранено пушене

снимка: infomreja.bg, архив

Още в първите часове на първи юни инспектори на софийската регионална здравна инспекция, подкрепени от полиция, започнаха да проверяват нощни заведения за спазване на законовата забрана за пушене на закрити обществени места, съобщи БНР.

Инспектори съставили акт за първо нарушение на собственик на заведение в Студентски град. Те констатирали надпис на вратата, че в заведението се пуши и загасени цигари в пепелници по масите.

Инспекторите побързали да направят извода, че "тепърва ще започнат тарикатлъците", предаде БГНЕС.
Регионалната здравна инспекция в София ще продължи проверките, за това са ангажирани близо 650 инспектори.

Забраната за пушене е в сила от 0.00 часа тази нощ. Тя включва и пушенето на закрити работни места. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата, ако летищните власти решат да изградят такива.

Тютюнопушенето е забранено и на няколко вида открити обществени места. Това са прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца; площадките за игра; места, където са организирани мероприятия за деца и ученици; спортните обекти, летните кина и театри – по време на спортни и културни прояви.

Промените целят намаляване на броя както на пушачите, така и на пасивните пушачи, които са принудени поглъщат дима на цигарите и увреждат здравето си, коментира за БТА д-р Димитър Димитров, директор на дирекция "Обществено здраве" към Министерството на здравеопазването. Той отбеляза, че не всяка проверка на здравните инспектори ще се извършва заедно с представители на полицията, а само там, където има трудности, за да се демонстрира решителност за спазването на законовите промени.

Дори и цяла армия от контролни органи да имаме, пак няма да са достатъчни, ако липсва общественото разбиране, че законът трябва да се спазва, каза експертът.

Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лв., а при второ – от 500 до 1000 лв. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с два вида глоби - едноличните търговци ще заплащат от 1000 до 1500 лева, за първо нарушение, а за второ - от 1500 до 3000 лева.

За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно - от 5000 до 10 000 лева.

Сигнали за нарушения могат д се подават на телефон 0700 20 009 от цялата страна на цената на един градски разговор. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK