Първи договор за безплатно саниране подписа кметът на Петрич Вельо Илиев

снимка: Община Петрич

Кметът на община Петрич инж.Вельо Илиев, областният управител Бисер Михайлов и представител на Българската банка за развитие подписаха първо тристранно споразумение за саниране по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Договорът бе сключен днес в сградата на банката в столицата. Целевото финансиране е за блок №3, намиращ се на ул. „Димитър Гощанов” в Петрич, в който има 56 собственици.

Чрез подписаното тристранно споразумение те ще получат необходимите финансови средства за изпълнение на националната програма.

За краткия срок от стартирането на кампанията собствениците на апартаменти във въпросната сграда са изпълнили успешно всички етапи, предхождащи подписването на договора за целево финансиране.

Те включват регистриране на сдружение по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС, приемане на решения за подаване на заявление за интерес и финансова помощ и осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти в сградата, както и сключване на договор между сдружението и общината.

След сключването на тристранния договор между Община Петрич, областния управител на Благоевградска област и Българската банка за развитие Общината ще възложи извършването на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл.169, ал. 1 (т. 1-5) и ал. 2 от ЗУТ  и на технически паспорт на сградата на външен изпълнител, който ще бъде избран от Общината по реда на ЗОП.

Техническото обследване ще послужи за:установяване на конструктивната устойчивост на сградата; даване на предписания и препоръки за изготвяне на техническа документация съобразно допустимите за финансиране дейности; изготвяне на технически паспорт на съответната сграда; даване на предписания и определяне на график за изпълнението на други ремонтни дейности, които не са допустими за получаване на финансова помощ, но изпълнението на които е необходимо за правилното функциониране на сградата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK