Първата сесия на ОбС-Благоевград: Пари няма, заем има, "Пирин" е с ново временно ръководство

Снимка: Infomreja.bg

Стефан Христов бе предложен за временен управител на ОД „Индустриални паркове“

Тричасова сесия на Общинския съвет в Благоевград и две тежки дискуции – за съдбата на ОФК „Пирин“ и за финансовото състояние на Общината.

Три точки са постъпили в деловодството извън дневния ред – за безлихвения заем, който Община Благоевград ще тегли от държавата, за преобразуване на ОП „Озеленяване“ в сливането му в ОП „Чистота“. Третата точка е за приемане на парцеларен план, свързан с моста при Покровник. Тя бе гласувана положително.

39 „за“ бяха гласовете за добавяне като точка 7,8 и 9 в дневния ред, който се състоеше първоначално именно от 7 точки, последната от която – изслушване на граждани, заявили изказвания пред съветниците. Такива не се явиха.

Точката за безлихвения заем бе внесена в последния момент преди заседанието на ОбС.

Молба от Станислав Кимчев, който трябваше да положи клетва за встъпване в длъжност като общински съветник, е входирана в деловодството. Той се извинява, тъй като отсъства поради здравословен проблем.

ОИК реши на 17 ноември да положи клетва като съветник именно Станислав Кимчев на мястото на отказалата се от мястото Боряна Шалявска. Кимчев е следващият избран по брой преференции съветник от листата с кандидати на ПП-ДБ.

Това наложи, спрямо решение на ЦИК от 28 октомври, ОИК да приложи процедурата за полагане на клетва при явяването му. Така ОбС в първата си сесия заработи в състав от 40 съветници.

Съветниците избраха съдебни заседатели за Районен съд Благоевград и определиха делегат в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България – това е кметът, който влиза по право.

За заместник-делегат бе избрана Ана Георгиева.

„Инфарктна“ бе 4-ата точка от дневния ред - прекратяване на договора за управление на подалия оставка от Общинския футболен клуб „Пирин“ – Атанас Дафинов.

Предложението за временно изпълняващ длъжността е Петър Занев до провеждане на конкурс за избор на управител.

В момента разходът за заплати, осигуровки, данъци и ежедневни разходи е над 3 200 000 лв. Дефицитът е около 900 000 лв. Към него се прибавя и задълженията към персонал и държава за над 550 000 лв. Ако клубът изпълни максимално приходната си част, че дефицитът ще е около 900 000 лв. Тази сума е съобразена с лицензите на клуба. Задълженията към доставчиците са за над 200 000 лв. Намирането на спонсор е основната задача, както и оптимизирането на излишните разходи.

Кирил Ваклинов предложи да се освободи от длъжност Дафинов, но не и да се освободи от отговорност, заради решенията на предишния управител, довели до това финансово състояние на клуба.

Предложение на Димитър Урдев за отлагането на предложението не бе прието (4 за, 16 против, 17 въздържали се).

Предложеното на Ваклинов за изричното записване в точката, че Дафинов няма да бъде освободен от отговорност се гласува с 24 гласа „за“, 1 – против и 4 въздържали се. Предложението бе прието.

Решението Занев да поеме временно поста на управител на клуба бе гласувано: 33-ма съветници бяха „за“, 4-ма „против“ и 1 се въздържа.

Радослав Тасков заяви: Пожелавам ви успех, защото това ще е успех за „Пирин“. Предизвикателството е голямо!

Стефан Христов бе предложен за временен управител на ОД „Индустриални паркове“.

Христов поема и длъжността на управител на ОП „Благоевград стой ремонт“. Досега двете длъжности бяха изпълнявани от Стефан Попов, който е подал оставка.

Решението бе прието с 36 гласа „за“.

Кметът Байкушев докладва пред съветниците в ОбС-Благоевград, как изглеждат финансите на Общината.

Общото финансово състояние, гласувано през юни като бюджет, предвижда големи дългове за Общината и да доведе до 0 лв. в хазната, каза Байкушев.

Кметът предложи и преструктуриране на ОП „Озеленяване“ и „Благоевград Стой ремонт“ в ОП „Чистота“. Това ще ни позволи да направим икономии от разходите. Ще направим нов устройствен правилник в координация с управителя Васил Бачев, каза Байкушев.

Предложението му бе прието с 36 гласа „за“.

С гласа 39 „за“, 0 „против“, 0 „въздържал се“ решението за теглене на заем бе прието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK