Първата книга за историята на Горно Хърсово излезе от печат

Снимка: РИМ

На 19 ноември от 17. 00 ч. в Регионалния исторически музей в Благоевград, ще бъде представена книгата на д-р Биляна Карадакова „Село Горно Хърсово и храмът „Св. Възнесение Господне“ („Св. Спас“) от рецензента доц. д-р Валентин Китанов и д-р Жана Пенчева от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и от автора д-р Биляна Карадакова – уредник в РИМ – Благоевград.

Това е първото историческо съчинение за селището и за черквата, което е принос към историята на Пиринския край.

Книгата конструира селищната история през личната и родовата памет върху основата на националното историческо развитие. Публикувани са множество археологически, исторически и етнографски източници, неизвестни досега на науката и на обществеността, които свидетелстват за връзката на селището с Горна Джумая и със събитията от новата и най-новата история.

В книгата са представени: османската власт в Горноджумайско, личността на войводата Ичко Бойчев, инициативността на хърсовци и летописните страници на свещеника – столетник Петър Мицов, сред десетки имена на предци от Хърсово и околните села.  

Съчинението осветява и историята на храма „Св. Спас“, построен от жителите на селото през 1924 г.  - образец на съвременна българска иконопис и дърворезба.

Благодарение на грижите и труда на днешните хърсовци, той се превръща в гордост за цялата община.

Тази книга е поздрав за всички тях – някогашните и сегашните жители на община Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za
loading...