Първата група от български пожарникари вече е в Гърция

Снимка: Infomreja.bg

Наши огнеборци помагат на гръцките си колеги

Първата група от български пожарникари вече е в Гърция. Нашите огнеборци са в Солун, съобщиха от гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирани от БТА. И през този летен сезон българските огнеборци ще помагат на гръцките си колеги в борбата с горските пожари.

Българската мисия беше посрещната от делегация начело с ръководителя на противопожарните служби в префектура Серес Никос Пападопулос. Сънародниците ни са разделени на две подгрупи от по 22 души и ще бъдат настанени в солунското предградие Микра.

От там българските огнеборци ще участват в потушаването на пожари в цяла Гърция. Освен това те ще се обучават в методите за борба с горските пожари, които прилагат гръцките пожарникари, които имат богат опит и са смятани за едни от най-ефективните.

През юли и август Гърция ще посрещне над 180 пожарникари от други европейски страни в рамките на проекта за превантивно разполагане на противопожарни сили, който се реализира чрез Европейския механизъм за гражданска защита. Страните, които изпращат огнеборци в Гърция, са България, Франция, Германия, Румъния, Словакия и Малта. За първи път подобна превантивна чуждестранна мисия в Гърция беше организирана миналата година.

Проектът единодушно беше окачествен от компетентните министри на ЕС като практическа демонстрация на европейска солидарност. Заради успеха му в Гърция тази година европейски пожарникари ще бъдат разположени още във Франция и Португалия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK