Първанов: Политическа грешка е подкрепата за дълга, ще подам оставка

Георги Първанов, снимка: Пресцентър АБВ

Гласуването на депутатите от Парламентарната група на АБВ в подкрепа на тегленето на дълга в пленарна зала е политическа грешка. Ще подам оставката си на първото заседание на Националния съвет на партията.

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия по повод тоталния обрат в позицията на партията му по отношение на новия дълг от 16 млрд. лева. Първанов каза, че иска да се извини на избирателите. Според него ситуацията е много сериозна.

Той изрази съжаление, че Парламентарната група е била единна в подкрепата си. Защото това става за нещо, което трябва да бъде поставено под съмнение. Първанов подчерта, че няма категорично договорки. Вчера са се чували непрекъснато по телефона.

За гласуването на ДПС Първанов напомни, че той бил "очертал една тенденция на сближаване на ДПС и ГЕРБ". Може би това обещание, което прозвуча от министър Горанов за спестени 2 млрд. лв. е било да осигури алиби и на ДПС да подкрепи дълга", смята той.

Познавам ГЕРБ и съм убеден, че пълният размер на тези средства ще бъдат изтеглени. Притеснява ни обемът, притесняват ни дефицитите. Сега ни се казва, че ще излезе Горанов да ни очертае параметрите на инвестициите. Това трябваше да стане преди гласуването. Трябва да има инвестиционен фонд, средствата трябва да отиват за осигуряване на работни места, коментира Първанов.

Ние сме силно критични, но конструктивно критични. Затова смятам че още на първото заседание на Националния ни съвет трябва да се подготви пакет от предложения до МС. Оттеглянето на Калфин е крайна мярка, която може да бъде реализирана когато се окаже, че Ивайло Калфин не може да реализира политиката, зад която заставаме, каза лидерът на АБВ.

Подаването си на оставка Първанов приема като сигнал за младите хора. Те трябва да разберат, че моралът в политиката е основно нещо, каза той.

В АБВ не се приема ентусиазирано от това, което казах, призна Първанов и добави,че този акт го дължи и на избирателите. Имам усещането, че е накърнен образът на АБВ като една последователна формация. Сега ние трябва да реабилитираме АБВ като такава последователна формация, подчерта лидерът.

За процесите в лявото пространство Първанов каза, че никога не е мислил за себе си като единствен. Това е разликата между мен и други формации, които си мислят че са единствени в лявото пространство. Първанов заяви, че има високомерие в ежедневните отношения на ГЕРБ към коалиционните партньори.

За пример той даде и вчерашното говорене на Горанов в трето лице. Той говореше от пиедистала. Вчера това високомерие прескочи прага. Но това е пирова победа, обяви Първанов. Гласуването по определен повод не е никаква гаранция за стабилността на дадена коалиция. Създава се тенденция да има фалшива стабилност, определи Първанов. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK