Първа международна работна среща за СОУ - Хаджидимово

снимки: Заприна Глушкова

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

 

В периода от 12 до 16 ноември се проведе първата работна среща по проекта „Европейската идентичност – единство в многообразието” по секторна програма "Коменски". На първата визита в гр. Фридрихсдорф, Германия, от СОУ „Никола Вапцаров” – Хаджидимово участваха учителите Заприна Глушкова, Анета Воденичарова и Мария Терзиева.

Училището във Фридрихсдорф бе домакин на екипите от Италия, Турция, Франция и България. Целта на проекта е партньорство между разноезичните държави членки на Европейския съюз за придобиване на езикови умения, обмяна на професионален опит между учителите, повишаване престижа на училищата - партньори.

В училище RIMS бе представено училището и Хаджидимово чрез презентации на Power Point. На събитието присъстваха учители от всички училища партньори, както и представители на местните власти.

Радушното посрещане, музикалната програма, поднесена от учениците, топлите взаимоотношения между учители и ученици допринесоха за създаването на една сърдечна и незабравима атмосфера, при която протече срещата.

На 14 ноември бе проведена задълбочена дискусия на френски език. Дебатирано бе смело по важни за европейската идентичност въпроси: „Какво означава Европа за нас? Как виждаме нашите партньори?”. По време на петдневния си престой бяха посетени някои забележителности из Фридрихсдорф. Участниците имаха възможност да разгледат класните стаи, кабинетите, библиотеката, да присъстват на уроци, както и да опитат от фридрихсдорфските  ястия.

"Срещите от партньорските визити по проекти от програма „Коменски” мотивират учениците и ги правят реални членове на голямото европейско семейство. Въпреки хладните есенни дни, атмосферата бе топла, защото това беше среща между партньори и приятели, които имат общи идеи и надежди относно толерантността и европейската идентичност на всеки от нас", споделят учителите от Хаджидимово.

Ето какво каза Анета Воденичарова – член в екипа на проекта:

За голямо мое удоволствие бях включена в екипа на проект „Европейската идентичност – единство в многообразието” по програма „Коменски”. Това ми даде изключителната възможност да присъствам на организираната 1-ва работна среща по проекта в гр. Фридрихсдорф, Германия. Силни впечатления останаха у мен от изключителната им дисциплиуна, ред и организация на работата в партньорското училище, както и методите на преподаване, основаващи се  на индивидуалния подход към всеки един  от учениците; свободата, с която учителите определят кога да преминат към следваща тема от материала, и ,разбира се, не на последно място – резултатите, които се постигат благодарение на това. За всички нас беше полезно да бъдем част от екип, който работи с една цел – възможността учители и ученици да общуват и да споделят опита си.”

"След седмицата, през която партньорите от петте държави прекарахме заедно, станахме истински приятели. Раздялата в хотела на Фридрихсдорф беше емоционална, изпълнена с много усмивки, прегръдки и очакване за следваща среща през януари догодина в Измир, Турция", заявиха още педагозите от СОУ - Хаджидимово.

 

снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова
снимки: Заприна Глушкова

КОМЕНТАРИ

Бойка Лазарова18:33 - 30.11.2012
Поздравления, пожелавам ви успехи и за в бъдеще!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK