Руският президент Владимир Путин подписа указ за прилагане на специални икономически мерки, които да противостоят на санкциите, въведени от западните страни.

Както Новости съобщава целта на указа за "прилагане на специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на САЩ и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации". Документът е публикуван на официалния уебсайт на Кремъл.

В него се предвиждат следните мерки:

- Участниците в чуждестранни икономически дейности са задължени да продават 80% от валутните постъпления от чужбина, получени от 1 януари тази година. Това важи и за вече натрупаните средства - те трябва да бъдат продадени в рамките на три дни.

- Забраняват се валутните сделки, включващи предоставяне на чуждестранна валута от резиденти в полза на нерезиденти по договори за заем.

- Жителите на страната вече няма да могат да превеждат чуждестранна валута по сметките си, открити в банки и организации в чужбина, или да превеждат пари, без да откриват банкова сметка, като използват електронни платежни средства, предоставяни от чуждестранни доставчици на платежни услуги.

- Президентът разрешава на банките да откриват сметки на физически лица без лично присъствие при превод на пари от банка в банка.

Подчертава се, че изброените в документа мерки се прилагат с цел защита на националните интереси на Русия и в съответствие с федералните закони "За специалните икономически и принудителни мерки", "За сигурността" и "За мерките за въздействие (противодействие) срещу неприятелски действия на САЩ и други чужди държави".

Предвиждат се и ограничения за придобиване на акции от дружествата, като те трябва да изпълняват редица условия.

Декретът също така позволява на кредитните институции да откриват банкови сметки на физически лица без личното им присъствие и без присъствието на техен представител, ако те прехвърлят средства от друга организация. За тази цел банката, в която вече е открита сметката, трябва да предостави информация за идентифициране на лицето.

Указът влиза в сила от публикуването му. /News.bg/